Izvor slike: Svakodnevno

SDP koji vodi Davor Bernardić još nije na razini rejtinga SDP-a kojeg je Bernardić preuzeo ali je na dobrom putu da taj rejting i nadmaši. Stranka SDP je  u studenom 2016. godine imala anketnu podršku od 24,8 posto, a prošlu 2019. godinu zaključila je s 1,4 postotna boda manje od HDZ-a te s gomilom razloga za nadanje da rejting neće stagnirati, već samo rasti.

Ako razmotrimo 2017. i 2018. godinu koje su bile za SDP godine dramatičnih padova i lutanja što je u dosta slučajeva začinio i sam Davor Bernardić, sada možemo sa sigurnošću konstatirati da će SDP rasti i možda odnijeti pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima. Ta im pobjeda možda neće biti dovoljna za sastavljanje vlade, ali nada uvijek postoji. Bernardić je bio neuvjerljiv predsjednik kojeg su mediji smatrali nedoraslim za vođenje druge najjače stranke u Hrvatskoj. U stranci se vodili neprestani stranački ratovi, a potencijalni koalicijski partneri SDP-a su smatrali da Davor Bernardić nije na razini zadatka i to su bili razlozi zbog kojih je SDP bio u krizi.

SDP je u prosincu 2018. godine imao potporu od 15,9 posto, da bi se rejting spustio na mizernih 14,8 u veljači 2019. A onda je krenula priča o europskim izborima i dobro sastavljenoj listi SDP-a za EU parlament,  a Plenkovićevoj užasnoj listi te crnim labudovima u HDZ-u, pa kasnije kandidatura Zorana Milanovića za predsjednika Republike… Kraj godine SDP je dočekao s rejtingom od 23,4 posto, za golemih 8,2 postotnih bodova višim od onog s kojim je započeo 2019. godinu. Davor Bernardić i SDP tako su se misteriozno ali spektakularno, u svega nekoliko mjeseci, vratili ne samo među žive, nego i u legitimne računice o pobjedi na parlamentarnim izborima. Treba napomenuti, HDZ je na kraju 2019. godine vodio 2,9 posto ispred SDP-a, ali anketa iz prosinca nije obuhvatila efekt ni prvog ni drugog kruga predsjedničkih izbora. Dakle, barem ako govorimo o anketnom rejtingu, nije nimalo isključeno da socijaldemokrati već s početkom 2020. godine počnu gledati na konkurenciju – s vrha.Izvor slike: Telegram

*Postotci koji se navode u tekstu su mjesečni prosjeci potpore stranaka u dva redovna istraživanja javnog mnijenja, Cro Demoskop Promocije plus i Crobarometar agencije Ipsos.