Izvor slike: HRT vijesti

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na izbor nove Glavne državne odvjetnice, istaknuvši da u SDP-u nisu optimistični njenim izborom, obzirom da DORH zadnje tri godine nije procesuirao korupciju, a danas je prijedlog osoba koja se nikad nije bavila kaznenim, već isključivo građanskim pravom.

„Ne bi željeli vjerovati da je riječ o osobi koja će nastaviti putem kojim je išao njen prethodnik, bivši Plenkovićev izbor, a to je put nečinjenja i neprocesuiranja korupcije. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je predložena Glavna državna odvjetnica u svom programu doslovno zaboravila na korupciju i koliko je ona pogubna za građane Hrvatske. A političku korupciju niti ne spominje. Da joj nije netko šapnuo da tako mira biti?“ zapitao je Bernardić, podsjetivši na Dražena Jelenića, kojeg je nazvao premijerovim poslušnikom, a koji je godinama štitio HDZ-ovce osumnjičene za korupciju.

„Mandat poslušnika Jelenića obilježilo je nečinjenje. Za vrijeme njegovog mandata prema podacima Transparency internationala na ljestvici percepcije korupcije Hrvatska je potonula među najkorumpiranije zemlje na svijetu. Zbog korupcije mnogi građani imaju male plaće, umirovljenici žive u bijedi, investicije su nikad manje, mladi i obrazovani ne vide svoju budućnost u Hrvatskoj. Zadnje četiri godine ove Vlade DORH kao da uopće ne postoji. Stječe se dojam da je korupcija postala poželjna i nešto sasvim normalno u našem društvu i protiv toga se moramo boriti,“ rekao je Bernardić.

Naveo je kako je Plenkovićeva Vlada postala sinonim za korupciju te da se u povijesti zemlje ne pamti korumpiranija Vlada od ove. Tome govori u prilog bezbroj afera koje je više teško i nabrojati.

„Detaljno, kompleksno i opsežno izvješće Europke komisije o stanju u Hrvatskoj govori da je jedan od najvećih problema u mandatu ove HDZ-ove Vlade postala korupcija. Varate se ako mislite da će korona virus izbrisati kod građana sjećanje na korupciju i sve probleme s kojima se naša zemlja suočava,“ rekao je Bernardić, podsjetivši na najveću korupcijsku aferu u povijesti Hrvatske, aferu Agrokor, u kojoj su savjetnici izvukli stotine milijuna kuna. Novu državna odvjetnicu pozvao je da se pozabavi tim slučajem, kojeg je, kako kaže, zataškavao njen prethodnik.

Ističe da građani nisu zaboravili da je iz Vlade zbog sumnje na korupciju moralo otići najmanje 10 ministara. Nisu zaboravili kako su se bogatili, nabavljali jahte, vile, skupe mercedese, prenamjenjivali zemljišta, skrivali imovinu kojoj se ne može dokazati porijeklo. Rekao je da je Hrvatski sabor postao leglo političke korupcije zaslugom Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera Bandića, i da hrvatskom vlada tzv. žetončić koalicija.

„Hoćete li se pozabaviti slučajem za starije i nemoćne u Splitu, gdje je umrlo 20 osoba zbog pokušaja zataškavanja virusa od strane ravnatelja Škaričića, kojeg je postavio i štiti politički tajnik HDZ-a, Ante Sanader? Preko 10 dana taj je ravnatelj ušutkavao medicinsku sestru koja je bezuspješno pokušavala prijaviti simptome oboljelih štićenika doma,“ rekao je Bernardić.

Navodi da vladajući u silnoj želji da profitiraju na korona krizi jedino čime se bave je datum raspisivanja parlamentarnih izbora.

„Nemojte podcjenjivati građane. Jedno je sigurno, kad god budu izbori, građani će reći veliko ne korupciji, ne političkoj korupciji i žetončićima, ne korona profiterima. Jer građani vam nisu niti zaboravili niti oprostili.“

AUTOR: Prigorski.hr