Izvor slike: Dalmacija danas

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je izrazio uvjerenje da će SDP nakon subote, kada izaberu novog predsjednika stranke, postati ozbiljnija konkurencija HDZ-u te da će u razumnom roku uspjeti nadoknaditi razliku za HDZ-om i preteći trenutačno vladajuću stranku.

“Smatram da će SDP nakon izbora u subotu postati ozbiljnija konkurencija HDZ-u. Birači su na parlamentarni izborima pokazali SDP-u palac dolje, a nekim kandidatima s naših lista palac gore. Drago mi je da su tim kandidatima i članovi SDP-a pokazali palac gore i očekujem da nakon izbora u stranci, budući da se čini da ćemo ovaj put izabrati onako kako preferiraju naši glasači, krenemo u smanjivanje zaostatka za HDZ-om i da ćemo ih u jednom razumnom roku preteći”, izjavio je Bauk novinarima u Saboru.

S obzirom na najavu obojice predsjedničkih kandidata i Peđe Grbina i Željka Kolara da će, u slučaju pobjede i dolaska na čelo stranke preuzeti i vođenje saborskog Kluba zastupnika, Bauk je rekao da mu je to prilikom preuzimanja dužnosti predsjednika Kluba u ovom sazivu bilo jasno i poznato i da je na to pristao. Još ovih nekoliko dana, a onda ćemo razgovarati o drugoj ulozi, ali uvijek ću ja imati što za reći, to nije problem, poručio je Bauk.

Podsjetimo, Bauk je jedan od sukreatora skandaloznih SDP-ovih izbornih pravila i matematičke kvote predstavnika za Glavni odbor po županijama. Naime, dio članstva SDP-a prije izbora šokiralo se kvotom koju dobiva primjerice Splitsko-dalmatinska županija, gdje SDP uredno skoro svake izbore gubi od HDZ-a i kvotom koju su dobile neke druge županije, gdje ta stranka konstantno pobjeđuje HDZ.

Tako je Splitsko-dalmatinska županija dobila deset predstavnika na Ibleru, a Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija, u kojima SDP pobjeđuje HDZ, dobile su svaka četiri predstavnika u Glavni odbor SDP-a Hrvatske.

Primorsko-goranska županija je također dobila deset predstavnika, no obzirom na to da SDP i u toj županiji uvijek pobjeđuje, nije razumljivo kako su dobili isti broj predstavnika kao i Splitsko-dalmatinska županija.

Još šokantnije izgleda podatak da su četiri županije iz Dalmacije (Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska) ukupno dobile kvotu od 20 predstavnika u Glavni odbor SDP-a Hrvatske, a u tim županijama SDP skoro uvijek gleda u leđa vodećem HDZ-u.

To je politika i ravnopravnost za koju se zalaže Arsen Bauk. Hoće li se neke stvari za SDP i njegove članove promijeniti nakon subote, ostaje za vidjeti.

AUTOR: HR-vjesnik