Na kosovu je opet napeto. Specijalne postrojbe kosovske policije, naoružane dugim cijevima, već su danima na graničnim prijelazima sa Srbijom, gdje osiguravaju sprovođenje nove odluke Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama. 

Foto: hr-vjesnik

Preciznije rečeno, kosovska vlada donijela je ovog tjedna uredbu o recipročnim mjerama, po kojoj vozila sa srpskim tablicama moraju imati privremene kosovske tablice pri ulasku u zemlju, čiju neovisnost, naravno, Beograd ne priznaje, već je i dalje drži svojom odmetnutom pokrajinom. 

Privremene kosovske tablice vrijede 60 dana i naplaćuju se pet eura. 

S druge strane, kosovski Srbi prosvjeduju protiv te zabrane blokirajući promet na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. 

>> Sve veće napetosti na Kosovu. Srbi blokiraju promet, Vučić prijeti, javila se Rusija

Kosovski specijalci brutalno prebili trojicu Srba

Došlo je i do nasilnih incidenata. U četvrtak je kosovska policija pretukla trojicu kosovskih Srba, javljaju srpski mediji. Jedan od njih, Dragiša Vlašković, izjavio je iz bolnice za portal kosovskih Srba Kossev da incident nisu “ni s čim izazvali, niti smo mi išli na blokade, išli smo zaraditi neki dinar, ne radiš nigdje”. Naime, tvrde da su išli u sječu drva.

“Mene su tu tukli zbog nekog džipa koji je došao pa je pobjegao. Jurili (su ih) tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene poslije maltretirali da priznam tko je (to bio). Ja nisam vidio tko je tu, iz čista mira su nas tukli, psovali mi majku i oca, rekli mi: ‘Ubit ćemo te, zaklat ćemo te’, ja sam samo šutio i tresao sam se ovako”, posvjedočio je Vlašković, koji ima teške ozljede lica i tijela. 

Pretučeni Srbi nisu išli na barikade, već u sječu drva?

“Jedinica kosovske policije pretukla je trojicu Srba. Kako saznajemo, oni su pošli sjeći drva, onda su skrenuli s glavnog puta dalje u šumu, gdje su naišli na patrolu, nakon čega je došlo do incidenta. Prvo su pomoć potražili u domu zdravlja u Zubinom Potoku, a sada se nalaze u domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Ne zna se točan razlog, ali kako su ovi Srbi ispričali, oni nisu provocirali policiju, nego je policija pomislila da oni nisu krenuli sjeći drva, kako su rekli, već na barikadu i zato su prebijeni”, izvijestio je reporter N1 Srbija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, pak, da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica “bez ikakva povoda i razloga” pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prijelaza Brnjak i dodao da su oni “postali mete samo zato što su Srbi” te da Srbija takvo nasilje “neće tolerirati”.

“Za današnji stravičan incident direktno je odgovoran (kosovski premijer) Albin Kurti”, ustvrdio je Petković i optužio ga da mu je “od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na sjeveru pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život”.

Kosovski specijalci izvlačili srpskog vozača iz auta, spasila ga jedinica KFOR-a

Dan ranije dogodio se još jedan incident, kada su pripadnici kosovske policijske specijalne jedinice pokušali na silu izvući jednog vozača iz automobila sa srpskim tablicama za Kosovo i Metohiju, javlja Nova.rs, pozivajući se na lokalni portal Kosovo Onlajn. 

U tome ih je ipak spriječila jedinica KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu pod vodstvom NATO-a, koja se tu zatekla. 

A prvog dana prosvjeda kosovskih Srba, u ponedjeljak, kosovska specijalna policija ispalila je na njih i suzavac kako bi ih rastjerala. Prijelazi su, međutim, ostali blokirani kamionima koje su Srbi postavili na cestu. Jedini granični prijelaz na kojem nema blokade i promet normalno funkcionira je Merade. Situacija se na prijelazima ipak smirila, prema izvještajima s terena.

No koji je točno razlog ovih novih napetosti, koje bi mogle i teže eskalirati?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objasnio je u ponedjeljak da je njegova vlada donijela novu uredbu, kojoj se Srbi oštro protive, na bazi reciprociteta. Naime, dok je Kosovo dozvoljavalo građanima iz Srbije da se slobodno kreću vozilima sa svojim registarskim pločicama po Kosovu, Srbija ne dozvoljava građanima Kosova da ulaze u Srbiju s registarskim pločicama Republike Kosovo, jer bi to impliciralo da priznaju da je Kosovo neovisna država.

Autor: M.M.