Ministar obrane Mario Banožić donio je odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Foto: hr-vjesnik

U odluci od 4. studenog stoji i da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Takvi troškovi neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

Odluka donesena prije nekoliko dana

Nadalje, u odluci piše i da su za provedbu iste odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

Foto: hr-vjesnik

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslana je državnim tajnicima, Glavnom stožeru i dvjema već spomenutim upravama.

Odluka je, naime, potpisana nakon što je predsjednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu gdje se inače održava.

Milanovićev ured komentirao odluku

Foto: hr-vjesnik

Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

Iz Ureda predsjednika komentirali su Banožićevu odluku tvrdnjom kako je “nezakonita i neustavna”.

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, komentar je ureda predsjednika.

Autor: hr-vjesnik