MINISTAR obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj izjavili su da je pet pojedinačnih slučajeva otkrivanja kokaina kod vojnika izolirana pojava koja navlači ružnu sliku na Hrvatsku vojsku.

Foto: hr-vjesnik

Banožić: To su izolirani slučajevi

“Nažalost ponekad se pojave vijesti poput ove, a vezani su za izolirane pojedinačne slučajeve u Hrvatskoj vojsci koji navlače ružnu sliku na vojsku”, rekao je ministar Banožić novinarima nakon svečane akademije u povodu 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga.

Naglasio je i da je riječ o izoliranim slučajevima, da je Hrvatska vojska časna vojska, ali i da će nažalost pojedinačni slučajevi na tako veliki broj vojnika postojati. Poručio je da je na Ministarstvu obrane i u konačnici cijelom Glavnom stožeru raditi na tim izoliranim događajima, prepoznavati ih na vrijeme i čvrsto se držati stava nulte stope tolerancije na bilo koju pojavu droge ili bilo kakvih drugih nedozvoljenih sredstava.

Foto: hr-vjesnik

“Tu je stvar jasna, mi smo dosad u našim akcijama imali mnogo ispitivanja i provodit ćemo ih dalje”, naglasio je Banožić. Dodao je da time žele doći do razine koju su postavili kroz rad radne skupine usmjeren na najbolji model uklanjanja svih mogućih opasnosti. Tu se, dodao je, našla i droga te provode i provodit će i dalje testiranje. Izvijestio je da je dvoje uhvaćenih pripadnika udaljeno s dužnosti, a očekuje postupak za još troje.

Admiral Hranj: Toga će vjerojatno biti i dalje, ali naši napori neće nikad prestati

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj kazao je također da je riječ o pojedinačnim slučajevima, ali i da je takvo ponašanje neprihvatljivo u Oružanim snagama, posebice u pojedinim dijelovima kao što su vojna policija, specijalne snage i počasno-zaštitna bojna.

“Trudit ću se da probamo iskorijeniti takvo ponašanje koliko je to realno moguće, toga će vjerojatno biti i dalje ali naši napori neće nikad prestati”, zaključio je Hranj. Novinarima je odgovorio da je odgovornost i na njima, ali i da je fenomen korištenja narkotika s kojim se suočava čitavo društvo puno manje po udjelu prisutno u Oružanim snagama.

Foto: hr-vjesnik

Milanović: Droga je kupljena na crnom tržištu

Slučaj s kokainom u vojsci komentirao je i predsjednik Zoran Milanović koji je također ocijenio da je riječ o izoliranim, ali i zabrinjavajućim slučajevima pri čemu je poručio da neće tražiti testiranje u cijeloj postrojbi.

Foto: hr-vjesnik

Upitan hoće li nešto poduzeti oko te situacije jer će premijer tražiti cjeloviti izvještaj kako bi se vidjelo otkud vojnicima droga, Milanović je rekao kako su vojnici kupili drogu na crnom tržištu. “To je jasno. Sad je pitanje je li itko od vojnika, i koliko njih, bio dio tog lanca ili su samo bili kupci. Što tu nije jasno, kakva istraga”, rekao je.

Foto: hr-vjesnik

Prema pisanju medija u posljednja dva i pol mjeseca droga je pronađena kod petorice pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, i u svih pet slučajeva utvrđeno je da je riječ o kokainu.

Autor: M.M.