Izvor slike: Jutarnji list

Bandićeva saborska zastupnica Marija Puh (34) jedina je iz Krapinsko-zagorske županije koja je u saborskom mandatu koristila pogodnost da joj porezni obveznici plaćaju stanarinu

Živi u Krapini, 70-ak kilometara od Trga svetog Marka. Dok su ostali zastupnici, Žarko Tušek (HDZ), Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i Marko Vešligaj (SDP) na saborske sjednice putovali, Puh si je unajmila stan u Zagrebu.

– Nisam odmah unajmila stan, tek kasnije jer su mi prijetili. Sugerirali su mi u Saboru da si unajmim stan radi sigurnosti. Nudili su mi čak i policijsku zaštitu, jer sam dobivala prijeteća pisma – obrazložila nam je Puh zašto smo joj plaćali stanarinu.

Tako joj je iz državnog proračuna u 2019. godinu za stanarinu plaćeno 33.300,72 kune. Plaćeno joj je i 2.189,79 kuna režija. Da bi bila sigurna.

Hoćete reći da ste se sigurnije osjećali u Zagrebu nego u Zagorju?

– Da – kratko je odgovorila za niZagorjemalo.hr.

A zašto je bila nesigurna? Zato jer su je 2017. vrijeđali na Facebooku nakon što je, tada još kao HNS-ovka, podržala koaliciju s HDZ-om. Bilo je tu nekih uvreda i prijetnji, no kako smo neslužbeno doznali u MUP-u, nikad nije bilo službene procjene da Zagorki toliko visi život o koncu da bi trebala dobiti policijsku zaštitu. Bile su to političke uvrede.

Od tad su prošle gotovo četiri godine. U međuvremenu se Puh iselila iz HNS-a i uselila se Bandić Milanu 365 – Stranci rada i solidarnosti. No nije iselila iz stana u Zagrebu. Zašto? Eto, tako, ostala je. Pa smo joj i ove godine, do 18. svibnja, platili 13.875,30 kuna stanarine i 1.925,37 kuna režija.

Nije to sve. Za vrijeme dok je odvojena od obitelji, iako u svom stanu u Krapini živi sama, plaćali smo joj i naknadu za odvojeni život. U pet mjeseci ove godine 4.500,00 kuna, lani 9.000,00 kuna.

– Tu naknadu nikad nisam tražila, to mi je Sabor automatizmom plaćao – kaže Puh.

Ipak, toliko voli svoje Zagorje da je, unatoč ugrozi, putovala doma u Krapinu. Vikendima i dok nema sjednica, nema ni opasnosti. Pa smo joj, naravno, plaćali i putne troškove. Lani joj je za auto isplaćeno 6.732,00 kune, ove godine 3.264,00 kune. Priložila je i jedan račun za cestarinu, 18 kuna. I to smo joj platili. Čist račun, duga ljubav – prenosi portal niZagorjemalo.

AUTOR: niZagorjemalo.hr