Izvor slike: Tportal

Zabrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je gost Dnevnika RTL Televizije.

Neke od tema o kojima se razgovaralo su bile pandemija koronavirusa te saniranje šteta u gradu nakon velikog potresa.

S obzirom na trenutnu situaciju u Zagrebu, uzrukovanu stravičnim potresom te nakon niza čudnih izjava zabrebačkog gradonačelnika vezano uz oštećenja objekata, sanaciju šteta i okrivljavanja građana da su sami krivi što nisu dovoljno ulagali u vlastite objekte, mnogim zagrepčanima se nakon ovog intervjua digla kosa na glavi.

Na samom početku Bandić je najprije pozdravio sve građane grada Zagreba, posebno one u Cvjetnom.

Vodite li grad u pravom smjeru?

“Da, o tome će odlučiti i građani grada”, rekao je i dodao kako koronavirus i potres nije mogao predvidjeti nitko.

“Mi smo napravili set mjera koji je bio primjer za cijelu zemlju, prije svega kada je riječ o našim obrtnicima, onima koji su pogođeni potresom, onima kojima je Stožer zabranio djelovanje, mi smo ga omogućili, a najugroženijima smo osigurali krov nad glavom”, rekao je.

Je li pretjerao kad je rekao da su krivi građani koji nisu ulagali u imovinu?

“Ja se ispričavam, prije svega zbog medija koji su isjekli moju izjavu. Ja sam rekao da nisu ulagali ni Grad, ni država, ni građani, a rekao sam i da želimo pomoći da se obnovi imovina”, rekao je.

Znači li to i da on nije dovoljno ulagao?

“Znate li koliko na školama imamo crvenih naljepnica? Dvije. I na dva vrtića, sve ostalo imamo zelene. Za 20 godina u Zagrebu gradonačelnik je napravio novih 148 škola i vrtića. Četiri škole su oštećene, sve ostale su uporabljive”, dodao je.

Zašto je Stožer preuzeo nakon mjesec dana?

“Kritika je uvijek dobrodošla za pametne. Ja uvijek prihvaćam kritiku. Kada je došao Stožer, vodila je jedna zamjenica, razboljela se pa je vodila druga kad je bio potres, onda se i ona razboljela pa sam vidio da je vrag odnio šalu. Ja ne bildam ego titulama, ja radim. Preuzeo sam odgovornost. Neki nose uniforme, ja ne volim, da volim, bio bih u vojsci ili policiji”, rekao je.

Tko će ljudima obnoviti stanove?

“Dali smo pet primjedbi Ministarstvu koje priprema novi zakon, moramo promijeniti zakon. Država će promijeniti državno, građani da 50 daju, država 10 do 15 i ostalo ćemo mi pomoći”, rekao je i dodao kako ne očekuje zakon još barem mjesec dana.

Je li se testirao na koronavirus?

“Nisam, neće vrag u koprivu. Da imam bilo koji simptom otišao bih, ali za sada nemam, funkcioniram”, dodao je. Rekao je i kako mu je žao da Imunološki zavod nije u funkciji jer da je u funkciji, bili bismo na tragu cjepiva za koronavirus.

Zašto stalno napada novinare?

“Svatko ima svoj stil. Ja mislim da je taj stil dobar. Na konkretno odgovaram konkretno, a na insinuacije tako. Ja istinu polažem Bogu i građanima. Nitko nema pravo na apsolutnu istinu, još manje na iskrivljavanje istine. Na konkretno odgovaram konkretno, a na laž neću. Ja ne mogu glumiti, hoćete od mene da budem glumac, da budem Robert De Niro”, rekao je Bandić. “Pa ja sam Milan Bandić, nemaju dva Milana Bandića”, dodao je.

Je li ovo kraj Milana Bandića?

“Građani će o tome odlučiti. Svatko ima pravo na svoj stav. Tako je to u demokraciji. Kako je jednom rekao Churchill, demokracija nije najbolji sustav, ali je najmanje loš. Kraj Milana Bandića neće tako brzo doći jer Bog uzima najbolje, a ja nisam najbolji”, rekao je i čestitao građanima Uskrs.