Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Prije devet i pol mjeseci Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Poginula je jedna osoba, 26 ih je ozlijeđeno, a materijalna šteta procijenjena je na 86 milijardi kuna. Teški potres koji je prije dva tjedna pogodio Petrinju, a koji je dodatno oštetio i već načeti glavni grad, sada je samo podcrtao ono na što građani već dugo upozoravaju: u Zagrebu se od 22. ožujka nije poduzelo ništa značajno za sigurnost njegovih stanovnika.

Na to sada masovno upozoravaju i roditelji čija bi se djeca trebala vratiti na nastavu 18. siječnja, a koja su na putu do škole svakodnevno u opasnosti od nesaniranih, starih zgrada s kojih padaju komadi krova, dimnjaka, žbuke…. Peticijom traže da se uoči početka nastave osiguraju barem zaštitni koridori na putu do škola, budući da Grad i njegov gradonačelnik od ožujka prošle godine nisu reagirali i nisu uspjeli osigurati većinu donjogradskih ulica i zgrada.

No, iako je za sanaciju posljedica potresa učinio vrlo malo, bilo bi pogrešno zaključiti da je zagrebački gradonačelnik proteklih devet mjeseci bio potpuno besposlen. Usprkos tome što i dalje nema realističnog plana kako namaknuti novac za obnovu Zagreba, Milan Bandić je bio vrlo aktivan u trošenju gradskih sredstava na stavke poput proizvodnje snijega na proljetnim temperaturama, zapošljavanja novih kadrova u ionako nabujaloj gradskoj upravi ili donaciju novca Crkvi.

Telegram je pripremio pregled troškova u koje se Milan Bandić upustio u mjesecima nakon potresa, a koji se u ovim trenucima čine tragično besmislenima:

1. U prosincu 85 tisuća kuna za snijeg na Cmroku

2. Najmanje 10 milijuna kuna za Snježnu kraljicu

3. Video nadzor Spomenika domovini 270 tisuća kuna

4. Za bunkeriranu seriju 100 tisuća kuna

5. Donacije Crkvi u visini 4,7 milijuna kuna

6. Za limenu nadstrešnicu 150 tisuća kuna

7. Lampaši za 247 tisuća kuna

8. Održavanje držača zastava (347 kuna po komadu mjesečno)

9. Zaposleni deseci novih radnika

10. Za dokumentarac o potresu 242 tisuće kuna

11. Za rasvjetu 60 milijuna kuna

12. Razmišlja se o kupnji luksuznih automobila za 16 milijuna kuna

AUTOR: Telegram