Izvor slike: Kerempuh

Većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poništila je Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi, zbog čega se 115 kulturnih djelatnika odlučilo za javni apel

Većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koju čine Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti te HDZ, na sjednici održanoj 14. svibnja odlučila je poništiti Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi. Taj je zaključak donesen nešto manje od dva mjeseca ranije, 19. ožujka, u trenutku kada su zbog pandemije koronavirusa obustavljene gotovo sve gospodarske i društvene aktivnosti.

Zbog ovakvog su se poteza oglasile glumice i glumci, zastupajući druge kolege iz kulture i apelirajući na hitnu isplatu sredstava svima kojima je novac odobren, javlja N1.

“Ova sramotna odluka ugrožava sve do sada započete projekte i programe i ostavlja naše kolege i kolegice bez sredstava za rad i život. Mjere poduzete zbog izvanredne situacije pandemije i potresa već su narušile ionako krhku kulturno umjetničku produkciju, a ovakav izostanak financijske podrške dovodi u pitanje opstanak brojnih inicijativa, organizacija i institucija, i ugrožava egzistenciju velikog broja kolega i kolegica. Mi dolje potpisani solidarno s nezavisnom kulturnom scenom zahtijevamo od Grada Zagreba i Skupštine da postupe prema ranije donesenoj odluci i hitno isplate odobrena programska sredstva prema rezultatima natječaja za javne potrebe u kulturi svim subjektima kojima su ta sredstva odobrena, a ne selektivno kako je najavljeno, i time omoguće nastavak ionako otežanog rada kulturne scene u Zagrebu”, stoji u apelu kojeg je potpisalo 115 glumica i glumaca, među kojima su i mnoga eminentna imena.

AUTOR: HR-vjesnik