Izvor slike: Index.hr (screenshot)

S računa za posebne namjene, na koji su građani Hrvatske donirali više od 17 milijuna kuna za saniranje posljedica potresa, Grad Zagreb, kojim upravlja višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić, podijelio je bez natječaja 1,7 milijuna kuna tvrtkama za nabavku materijala za obnovu Zagreba. Osim što je posao nabavke dobio član Bandićeve stranke Pave Vukelić, ni ostali dobitnici posla nisu nepoznati hrvatskoj javnosti, doznaje Index.hr.

Tako je posao dobila i tvrtka MC Plus kojom upravlja Nervad Mešić, svojedobno kupac Bandićeva stana i dobitnik natječaja za izgradnju notornih fontana, za što je interes svojevremeno pokazivalo i Državno odvjetništvo. Dobitnik je i obiteljska tvrtka dojučerašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Mate Čička, a danas predsjednika Skupštine zagrebačke županije te tvrtka Samoborka kojom upravlja Želimir Kodrić, a koja se već preko Hrvatske gospodarske komore nudila za poslove obnove Zagreba.

Grad Zagreb 25. ožujka aktivirao je račun za posebne namjene, odnosno za  sredstva za saniranje posljedica potresa u koji su novac uplaćivali građani i tvrtke. Do danas je skupljeno više od 17 milijuna kuna na taj račun, a podignuto je 10 posto iznosa i to bez natječaja. Riječ je o nabavci građevinskog materijala za sanaciju velikih šteta od potresa u Zagrebu. Kako je Bandić proglasio elementarnu nepogodu u Zagrebu za sve nabavke vezano za saniranje šteta od potresa provode se jednostavnom nabavom.

Iz Grada Zagreba jučer su se očitovali kako je glavni kriterij bio snižena cijena, no nejasno je od koliko se tvrtki tražila ponuda, a rok za dostavu ponuda bio je – 24 sata.

“S obzirom na opravdanost i postojanje razloga žurnosti, rok za dostavu ponuda gospodarskih subjekata iznosio je 24 sata, dok je rok za isporuku iznosio 48 sati od izdavanja pojedine narudžbenice”, stoji u službenom očitovanju Grada Zagreba.

Postavlja se pitanje, zašto je rok natječaja bio toliko kratak?  

Među dobitnicima natječaja je i tvrtka MC Plus, a oni su za nabavku crjepova i drvene građe dobili iznos od 407 tisuća kuna. Čelnik te tvrtke je Nervad Mešić, koji zajedno s ocem Ahmetom vodi tvrtku Mešić Com. Ta je tvrtka poznata javnosti kao česti dobitnik natječaja Grada Zagreba izravnom pogodbom, a svakako su najpoznatiji po natječaju za izgradnju zagrebačkih fontana za što je DORH 2012. godine pokrenuo predistražne radnje. Naime, ispitivalo se je li posao vrijedan 18,4 mil. kn namješten za tvrtku Mešić Com. U to vrijeme aktualni su bili nalazi inspekcije Ministarstva financija koji su pokazivali da je na projekt fontana kao i u uređenje Cvjetnog trga protuzakonito potrošeno gotovo 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Isto tako, sam Nervad spominjan je u medijima kao kupac stana Milana Bandića. Tada je imao svega 23 godine, a 135 tisuća eura za stan dao je u gotovini.

“Mešić je kupio stan od Bandića i kasnije ga prodao po manjoj cijeni nego li je platio Bandiću. Nakon toga kreće uspjeh tvrtke Mešić.com koja prije toga nije bila poznata široj javnosti”, pojašnjava za Index Istrage Dario Juričan, režiser koji godinama skuplja dokumentaciju za dokumentarni film o Milanu Bandiću. Pokušali smo doći do Mešića, no nije nam odgovorio na poziv.

Renato Petek, vijećnik u Gradu Zagrebu, slaže se da Bandić radi što želi jer mu to dozvoljava HDZ i premijer Plenković.

“Bandiću nije puno trebalo da se već prilikom prve potrošnje novca s računa gdje se uplaćuju donacije za sanaciju posljedica potresa izrodi nova afera. Dobitnik posla je član Bandićeve stranke, vijećnik u Dugom Selu, i inače dobitnik višemilijunskih poslova s Gradom Zagrebom svake godine. Jesmo li mogli očekivati bilo što drugo, čak i u situaciji u kojoj se sada svi nalazimo? Nadao sam se da se ovako nešto neće dogoditi, a još više sam očekivao reakciju HDZ-a kao Bandićeva koalicijskog partnera. Sve što Bandić radi i koje poteze povlači HDZ zna, sve vide i čuju, no na sve šute. To znači da se slažu s načinom vođenja grada u ovoj krizi, kao oko svih poteza koje gradonačelnik povlači. Vjerujem da će im to Zagrepčani znati honorirati na lokalnim izborima”, ističe Petek u razgovoru za Index.

Petek kaže da je već navikao u Zagrebu na potpunu netransparentnost kao i da se sve otkrije pod pritiskom medija ili zastupnika koji postavljaju pitanja.

“Mi u oporbi želimo zaključkom na sjednici Skupštine urediti baš pitanje trošenja novca s tog posebnog računa, kao i dnevno izvještavanje o istom, no Bandić ignorira inicijativu oporbe o potrebi sazivanja sjednice. Dužni smo prema građanima propitkivati u raspravili o svemu što jest i nije učinjeno oko sanacije posljedica potresa, kao i mjera koji predlažemo, a koje je potrebno hitno provesti kako bi se pomoglo stradalom stanovništvu. Na potezu je opet HDZ!”, zaključio je na kraju Petek.

AUTOR: Index.hr