Izvor slike: Tportal

Podsjetimo, sad već bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić sredinom svibnja potpisao je sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima između Restart koalicije i Nezavisne liste Damira Bajsa, župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Davor Bernardić je tada izrazio zadovoljstvo što se jedan od najuspješnijih hrvatskih župana Damir Bajs pridružio, kako je rekao, pobjedničkoj koaliciji čiji će zadatak nakon pobjede na izborima biti “čupanje” građanki i građana iz gliba korupcije koji im je priuštio HDZ.

To se nije dogodilo jer su Plenković i HDZ pomeli pod konkurencijom osvojivši 66 mandata što će im biti više nego dovoljno da i bez Mosta i Domovinskog pokreta sastave vladu.

Prema neslužbenim informacijama, iz tog sporazuma Bajs je imao dogovor s SDP-om da im pojača listu i ostane župan, a u sabor bi išla prva zamjena iz SDP-a, ako on ne doprinese koaliciji minimalno 5000 preferencijalnih glasova. Bajs je dobio 4251 te bi po tome trebao ustupiti mjesto kandidatu SDP-a koji je osvojio najviše preferencija od kandidata koji nisu upali u sabor.

Sukladno tome, najizgledniji kandidat koji bi umjesto Bajsa moga zasjesti u saborsku fotelju je načelnik općine Kalnik i predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer, koji poslije Ostojića, Jakšića i Bajsa ima najviše preferencijalnih glasova. Kešer je dobio 2211 preferencijalni glas, dok je kandidatkinja Martina Grman Kizivat koja je bila na 4 mjestu, dobila svega 116 preferencijalnih glasova.

Izvor slike: ePodravina (screenshot), Mladen Kešer

Damir Bajs je rekao da mandat neće uzeti, ali smatra da ga zaslužuje jer od 266 kandidata koji su bili u II izbornoj jedinici, jedini je preferencijalno prošao u Sabor, a kako kaže, u tom uspjehu najviše su mu pomogli stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije. 

“Meni nije cilj fotelja, plaća zastupnika je bitno veća od one župana, ali to nije bitno. Bitno je da moja stranka ima predstavnika u Hrvatskom saboru kako bi zastupao ovaj kraj. Sukladno zakonu to ovisi o SDP-u. Mandat je njihov, od njih ću zatražiti da temeljem preferencijskih glasova pripadne nama. Ako ga mi dobijemo, ostat ćemo u okviru oporbe kako smo i najavili. No to ne ovisi o nama” – istaknuo je Bajs dodavši kako će Mario Preskočil ići u Sabor u slučaju da mandat ostane njegov.

Šanse za ovaj scenarij su jako male i teško da će SDP prepustiti mandat Damiru Bajsu. S obzirom na to da stanje u SDP-u nije nimalo bajno nakon katastrofalnog izbornog debakla, svaki mandat im je potreban da budu jaka oporba u saboru, a važno je i mentalno regenerirati stranku i pripremiti je za lokalne izbore.

Načelnik općine Kalnik i predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer dosta je aktivan u politici i na terenu, te bez dlake na jeziku proziva sve svoje političke neistomišljenike, a također u koprivničko-križevačkoj županiji stvara probleme županijskom HDZ-u i županu Darku Korenu, koji je javnosti poznat zbog kumske veze s bivšim direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem kojeg DORH tereti da si je isplatio preko milijun kuna nezakonitog bonusa.

Bez obzira na malu izlaznost birača u Koprivničko-križevačkoj županiji, Restart koalicija okupljena oko SDP-a dobila je točno 12.715 glasova, a HDZ-ova koalicija 11.711 glasova. Ta županija je ostala “crvena” i SDP u njoj ima pozitivan trend kod birača unazad nekoliko godina. SDP je pobijedio na izborima za EU parlament, na predsjedničkim izborima te i na ovim zadnjim parlamentarnim, a očekivano je da će SDP pobjediti u koprivničko-križevačkoj županiji i na lokalnim izborima.

Sukladno tome, Kešer bi SDP-u bio veliko pojačanje u saboru, a najizgledniji je i kandidat za koprivničko-križevačkog župana od strane SDP-a na predstojećim lokalnim izborima.

Ako se to ostvari, Koprivničko-križevačka županija imala bi uz gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića još jednog saborskog zastupnika u oporbi.

AUTOR: Redakcijski tekst