Oglasio se Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice eura. U dopisu HNB-u napisao je da povlači svoj prijedlog. Dodao je da prijedlog povlači zbog neugodne atmosfere i pritisaka.

Radi se, podsjetimo, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa, i to bez dozvole.

Foto : hr-vjesnik

“Potaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava”, napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Media Servis.

“Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti”, dodao je. Komisija za novac HNB-a danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izviještena.

Podsjetimo, Pranjković je za svoj rad dobio 70.000 kuna. On je autor i dva drugoplasirana rada, za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna. Ukupno, dakle, 140.000 kuna.

Oglasilo se Hrvatsko dizajnersko društvo, traže odgovornost HNB-a

Jutros se oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo.

”Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno provođenje natječaja za dizajn koji je rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Europi”, napisali su.

Kako je došlo do skandala?

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom. 

Stvar se dodatno zakomplicirala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Facebooku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.

Autor fotografije za Index: Od mene nije zatraženo dopuštenje

Jučer se hrvatskim medijima javio i Ian H. Leach, autor ukradene fotografije. Rekao je da je fotografija nastala 2005. te kako ga nitko nije pitao za dozvolu.

“Fotografija pripada meni. Objavljena je na mojoj web stranici iainleachphotography.com. Fotografija je snimljena u Škotskoj 8. lipnja 2005.”, rekao je Leach za Index.

“Vjerojatno je kopirao moju fotografiju i malo je uredio prije no što ju je upotrijebio za dizajn. Od mene nije zatraženo dopuštenje za korištenje fotografije”, dodao je.

“Možda će publicitet natjerati organizatore natjecanja da stupe u kontakt sa mnom. Ne smeta mi fotografija i drago mi ju je vidjeti tamo. Međutim, želio bih biti službeno priznat kao fotograf i možda dobiti naknadu za korištenje fotografije. Također, ne mislim da bi osoba koja je ukrala moju fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10 tisuća eura”, rekao je Leach.

Autor : redakcija hr-vjesnik