Izvor slike: RTL

Iz susjedne Austrije stižu zanimljiva opažanja o političkim prilikama u Hrvatskoj. Naime, njihov list Der Standard objavio je članak u kojem pišu kako premijer Plenković pandemiju koronavirusa koristi za prijevremene izbore.

“Hrvati su trebali na izbore na jesen, a sada će glasati 5. srpnja“, navodi spomenuti list.

“Broj novozaraženih u Hrvatskoj ide prema nuli. Srednjoeuropska članica EU jedna je od onih zemalja koje su dobro reagirale na pandemiju. Zato su sada i granice otvorene za turiste, koji ne trebaju test na koronavirus”, piše Der Standard pa dodaje da na zdravstvenoj politici vlade premijer Plenković želi privući glasače te da želi iskoristiti dobre ankete iz pandemije.

List piše kako je od službenog objašnjenja da se izbori raspisuju na ljeto da bi se izbjegao drugi val pandemije, logičnije da Plenković ne želi izbore usred ekonomske krize koja dolazi.

Der Standard se osvrnuo i na Škoru, opisavši ga kao “narodnog pjevača koji poslužuje nacionalističke i desno-populističke snage, neprijateljske prema EU”, dok za njegov Domovinski pokret konstatiraju da je treća opcija na izborima.

List se dotaknuo i aktualne situacije u Zagrebu, gdje su građani nezadovoljni jer se Zakon o obnovi Grada Zagreba nije donio prije raspuštanja Sabora, a da bi to moglo umanjiti izborni rezultat vladajuće stranke na nadolazećim izborima. Kazali su i kako HDZ ima problema i u Slavoniji, koja je jako važna za pobjedu na izborima.

“U siromašnim slavonskim selima Škoro će moći za sebe mobilizirati ljude koji se poistovjećuju s nacionalizam”, navode.

AUTOR: Dnevno.hr