U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini sinoć je otvorena izložba „Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi“.

Foto : hr-vjesnik


Zanimljivu izložbu prezentirala je viša kustosica i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture iz Vukovara, arheologinja, Mirela Hutinec.

Foto : hr-vjesnik

U ime Muzeja Moslavine u Kutini dobordošlicu joj je izrazio kolega arheolog Antonio Džaja koji je podsjetio kako je cijeli tjedan u Kutini u znaku vučedolske kulture.

Foto : hr-vjesnik

„Tjedan je započeo muzejskim ponedjeljkom tijekom kojega su izneseni dosad nepoznati podaci o vučedolskoj kulturi kroz predavanje i dokumentarni film i nastavlja se izložbom koja ima velik značaj za bolje razumijevanje velike kulture, možemo reći i civilizacije Vučedolaca, čiji se tragovi nalaze i u neposrednoj blizini Kutine, na Marić gradini“, rekao je kutinski arheolog.

Foto : hr-vjesnik

Mirela Hutinec govorila je o Vučedolskoj kulturi u vremenu između 3000 i 2600. godine pr. Krista odnosno indoeuropskim narodima na istoku današnje Hrvatske i njihovom civilizacijskom iskoraku koji su istodobni sa Sumeranima u Mezopotamiji ili Starim egipatskim carstvom (piramide).
Njihova dostignuća su ne samo materijalne prirode, naime oni su proizveli prvu svjetsku broncu, već su i tvorci najstarijeg europskog kalendara o čemu je posjetitelje Muzeja Moslavine vođenim predavanjem educirala arheologinja iz Vukovara.

Foto : hr-vjesnik

– Vučedolci su poznavali zvijezde i koristili su se astrološkom simbolikom što su dokazali izražavajući se ukrasima na terinama. Vidljivo je da su precizno nastojali označiti godišnja doba i mijene u prirodi. Za dešifriranje kalendarskih znakova zaslužan je prof. Aleksanadar Durman s Odjela za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je uspio dokazati kako se vučedolska kultura može smatrati pretečom astrologije, istaknula je uz ostalo Mirela Hutinec.

Foto : hr-vjesnik

Plejade, Orion, Ribe, Kasiopeja, Blizanci, Sunce i Labud simboli su koje su Vučedolci poznavali i njima pokušavali objasniti prirodu i život.

Foto : hr-vjesnik

Ovo zanimljivo multimedijalno predavanje iz matičnog Vukovara prikazano je i u drugim gradovima, a u kutinskoj Galeriji Muzeja izložba će ostati otvorena do 1. travnja.

Foto : hr-vjesnik
Foto : hr-vjesnik

Izvor : www.radiomoslavina.hr

Autor : redakcija hr-vjesnik