Izvor slike: Facebook-Ured predsjednika Republike Hrvatske

Na službenoj Facebook stranici Ureda predsjednika Republike Hrvatske, objavljen je apel predsjednika Zorana Milanovića koji je uputio bankama da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata.

“Pozivam banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19 i to po jasno utvrđenim kriterijima”, stoji u objavi predsjednika Milanovića.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Pozivam banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19 i to po jasno utvrđenim kriterijima.

Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB „olabavio“ supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

Ono što banke sada nude, uobičajeni je moratorij u vrijeme kada je situacija normalna. Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija.

U budućnosti će banke, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo”, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Izvor slike: Facebook-Ured predsjednika Republike Hrvatske (screenshot)

AUTOR: HR-vjesnik