Izvor slike: sn-dk-

GAUTHIER MVUMBI THIERRY, do prije pet dana anonimni reprezentativac Konga i igrač francuskog četvrtoligaša Dreuxa, u prvoj fazi SP-a zasjenio je Duvnjaka, Sagosena i Hansena. Razlog za to je njegova masivna građa, nevjerojatna čak i za poslovično korpulentne pivote. 

Čim se pojavio na terenu u prvoj utakmici protiv Argentine, Henry je zbog pojave postao zvijezda. Njegove prve fotografije iz Egipta postale su viralne, posebno jer je na službenoj stranici prvenstva pisalo da gorostas teži 89 kilograma i da je visok 1.76 metara. Poslije je to prepravljeno u 110 kilograma, a Francuzi su objavili da je težak 137 kila uz visinu od 195 centimetara.

Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Thierry je protiv Argentine odigrao jako dobro. U samo 11 minuta u igri postigao je četiri gola bez promašenog šuta. U drugom kolu Kongo je igrao s Danskom, a tijekom te utakmice fotoreporteri su više pratili Mvumbija nego bilo kojeg igrača svjetskih prvaka. Simpatični Kongoanac je sjajno iskoristio medijsku pažnju. Najboljoj reprezentaciji svijeta zabio je četiri gola te pokazao da unatoč problemu s težinom zna igrati rukomet, čak i protiv najboljih. Radio je veliki problem Dancima u napadu, a organizatori su izmjerili da je jedan njegov šut letio brzinom od 110 kilometara na sat.

Izvor slike: Sportske.ba

“Ja sam pivot koji osvaja prostor”, Handnews prenosi njegove riječi. “Nikad nisam ni sanjao da ću igrati na SP-u. Zato dajem sve od sebe, jer ovo se događa jednom u životu”, rekao je. Gauthier Mvumbi puna tri mjeseca nije igrao rukomet zbog koronavirusa, ali u prve dvije utakmice u Egiptu je postao pravi hit igrač. Kad je nakon utakmice protiv Argentine uključio mobitel, nije mogao vjerovati što mu se događa. Dobio je stotine poruka, a najviše ga je dirnuo video na Instagramu koji mu je poslao legendarni Shaq O’Neal.

“Pričaju da si ti rukometni Shaq. Što se događa?” pitao je Shaq Kongoanca koji je postao instant zvijezda.

“Iznenadio sam se kad sam vidio da je poruka stigla iz SAD-a. To je zemlja košarke, a ne rukometa. Šokiran sam”, kroz smijeh priča Mvumbi.

Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Gauthier Mvumbi Thierry istaknuo se i u zadnjem kolu prve skupine. Protiv Bahreina je igrao nepunih devet minuta, ali to mu je bilo dovoljno da postigne pet golova iz pet šuteva. Njegova momčad izgubila je 34:27, ali hit igrač SP-a proglašen je igračem utakmice.

Da je uspio odvesti DR Kongo do pobjede, njegova bi reprezentacija zauzela treće mjesto u skupini D i bila prvi protivnik Hrvatskoj u idućoj fazi. Ovako će natjecanje nastaviti u President’s Cupu, odnosno razigravanju od 25. do 32. mjesta.

Međutim, rukometni Shaq je do sada najljepša priča rukometnog SP-a 2021., a fotografija na kojoj razbija obranu Argentine, stvarno je jedna od najboljih i najdriljivijih na svjetskom rukometnom prvenstvu. 

AUTOR: Index.hr