FILE - In this Monday, March 9, 2020 file photo, people stop to look at the New York Stock Exchange. Stocks are opening sharply lower on Wall Street Wednesday as fears of economic fallout from the coronavirus outbreak grip markets again. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

Izvor slike: Time

Trumpova definicija “dobre” situacije za SAD po pitanju pandemije koronavirusa drastično se promijenila u nekih mjesec dana. Brojka od 100 do 200 tisuća smrti rezultat je procjene koju je iznio dr. Anthony Fauci, renomirani američki imunolog, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i član Radne skupine za odgovor na koronavirus Bijele kuće.

Ipak, unaprijed se ogradio tvrdeći da “tako lako možete biti u krivu” s predviđanjima ovog tipa. 

“Navode se najgori i najbolji scenarij. A najčešće se događa nešto između”, naglasio je, dodavši da se očekuju milijuni zaraženih.

Još prošlog tjedna Trump je govorio da “ne možemo dozvoliti da lijek bude gori od samog problema” i sugerirao da bi za Uskrs mogao ukinuti ionako neobvezujuće preporuke o socijalnom distanciranju koje je Bijela kuća izdala. Obvezne mjere rada od kuće, zatvaranja škola i ograničavanja kretanja ionako su uvele vlasti saveznih država koje su najteže pogođene, poput New Yorka i Kalifornije. 

Sada se, srećom, predomislio i objasnio da je njegova najava o ponovnom otvaranju zemlje za Uskrs, što je tada opisao kao “predivni rok”, bila “aspiracijska” – drugim riječima, puka želja koja očito nije bila utemeljena na stvarnom stanju. 

“Model procjenjuje da će vrhunac smrti vjerojatno nastupiti za dva tjedna. Ništa ne bi bilo gore nego proglasiti pobjedu prije nego je pobjeda izborena… Zbog toga ćemo produljiti naše smjernice (o mjerama zaštite) do 30. travnja da usporimo širenje”, dao je do znanja Trump.

Unatoč prilično skandaloznim tvrdnjama nekih njegovih republikanskih saveznika poput zamjenika guvernera Teksasa, Dana Patricka, da bi se stariji Amerikanci bili voljni “žrtvovati”, odnosno riskirati život kako bi se vratili na posao i spasili američku ekonomiju od krize, Trump je ipak, u posljednji trenutak, poslušao medicinske stručnjake.

U početnoj fazi epidemije u SAD-u, Trump je redovito optuživao medije i oporbu da preuveličavaju njene razmjere kako bi mu politički naštetili, nazivajući njihovo “politiziranje” koronavirusa novom “podvalom protiv njega”. Optužio ih je čak i da žele da zaštitne mjere distanciranja ostanu na snazi kako bi ekonomija kolabirala, a on izgubio izbore, iako su eksperti jasno upozoravali da je to jedini način da se zaustavi eksplozija širenja koronavirusa koja bi preplavila zdravstveni sustav. 

Izvor slike: PLIVAmed.net

Kako su zaključili brojni analitičari, Trumpova administracija je praktički potratila kritičnih prvih 6 tjedana epidemije u SAD-u, kada je testiranje, što zbog tehničkih problema, što zbog odugovlačenja i neozbiljne reakcije Washingtona, bilo daleko ispod nivoa potrebnog za držanje zaraze pod kontrolom.

Podsjetimo, procjena koju je iznio dr. Fauci daleko je od najgoreg scenarija. 

Vrhunski britanski epidemiolog dr. Neil Ferguson kreirao je vlastiti model prema kojem će, u najgorem scenariju odnosno ako se zaštitne mjere ne budu provodile i dalje, u SAD-u od koronavirusa umrijeti 2,2 milijuna ljudi. No Fergusonov najbolji scenarij je ono što zaista izaziva jezu. “Oko 1,1 milijun smrti”, rekao je u razgovoru za The New York Times. 

I sam Trump se u svojoj press-konferenciji referirao na crnu brojku od 2.2. milijuna smrti zbog koje je zaključio da bi broj od 100 tisuća smrti bio “dobar posao”.

Prema jednom od najviših stručnjaka CDC-a zaduženom za modeliranje, Matthewu Biggerstaffu, postoje četiri moguća scenarija za epidemiju koronavirusa u SAD-u. Raspon mogućeg broja Amerikanaca koji će se zaraziti do kraja epidemije kreće se od 160 do 214 milijuna, a broj umrlih od 200 tisuća do čak 1,7 milijuna.