Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Foto : hr-vjesnik

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da dokazi upućuju na to da Rusija planira najveći rat u Europi od 1945. “Ljudi moraju razumjeti golemu cijenu koju bi ovo moglo nositi sa sobom. Bojim se to reći, ali plan koji vidimo je nešto što bi doista mogao biti najveći rat u Europi od 1945. godine u smislu njegovih razmjera”, rekao je Johnson. 

Američki obavještajci tvrde da je Rusija izdala naredbu za napad

Američki mediji, među prvima CBS, CNN i Washington Post, objavili su da SAD ima obavještajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu. Pozivaju se na dva američka dužnosnika i jedan izvor upoznat s američkim obavještajnim službama.

Foto : hr-vjesnik

Izvori CNN-a su upozorili da se zapovijedi uvijek mogu povući te da bi to mogle biti dezinformacije koje su proširene kako bi zbunile i dovele u zabludu SAD i saveznike.

Vijest o novim obavještajnim podacima dolazi nakon što je predsjednik Biden u petak rekao da vjeruje da je Putin donio odluku o invaziji, a isto su danas ponovili i potpredsjednica Kamala Harris te državni tajnik Antony Blinken. 

“Vjerujemo da je predsjednik Putin donio odluku o napadu”, rekao je Blinken u intervjuu za CNN. “Ali dok se tenkovi zapravo ne pokrenu i avioni ne polete, koristit ćemo svaku priliku i svaku minutu da vidimo može li diplomacija još uvijek odvratiti predsjednika Putina od napada”, dodao je.

Američko veleposlanstvo poslalo upozorenje Amerikancima u Rusiji

Američko veleposlanstvo u Rusiji upozorilo je Amerikance u toj zemlji da “izbjegavaju gužve” i da se pripreme na evakuaciju, navodeći da neki mediji izvještavaju o mogućim napadima.

Upozorenje objavljeno na web stranici veleposlanstva glasi: “Prema medijskim izvorima, bilo je prijetnji napadima na trgovačke centre, željezničke i stanice metroa te druga javna okupljališta u glavnim urbanim područjima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, kao i u područjima pojačane napetosti duž ruske granice s Ukrajinom.”

Foto : hr-vjesnik

Rusija je odmah reagirala. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova zapitala se “zašto Sjedinjene Države nisu prenijele informacije o mogućim napadima Rusiji”. 

Putin razgovarao s Macronom, okrivljuje Kijev za eskalaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron 

danas su razgovarali, pri čemu je Putin kazao da ukrajinske “provokacije” pridonose žešćim borbama sa separatistima u istočnoj Ukrajini, no istodobno je rekao da želi “intenzivirati” diplomatske napore koji bi pridonijeli rješenju sukoba.

Elizejska palača je priopćila da su se Macron i Putin usuglasili oko intenziviranja diplomacije, a dogovoren je i trilateralni sastanak na kojem bi trebali sudjelovati predstavnici Rusije, Ukrajine i OESS-a, koji bi se trebao održati sutra.

Rusija ostavlja svoje trupe u Bjelorusiji

Putin je Macrona uvjeravao da planira povući svoje trupe iz Bjelorusije, koje se tamo nalaze od 10. veljače zbog veliki vojnih vježbi. Vježbe su trebale završiti danas i bilo je planirano povlačenje ruske vojske, ali to se nije dogodilo.

Putin je ponovno istaknuo “potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način”.

Foto : hr-vjesnik

Rusija, koju Zapad optužuje za gomilanje do 195.000 vojnika na granicama Ukrajine s ciljem invazije na tu zemlju, traži obećanje da Kijev nikada neće ući u NATO, kao i prekid vojnih pojačanja Saveza na svojim granicama. Zapad je te zahtjeve odbio.

Autor : redakcija hr-vjesnik