Izvor slike: Telegram

Demokrati u američkom Kongresu klečali su u ponedjeljak 8 minuta i 46 sekundi u počast “mučeniku” Georgeu Floydu i drugim afroamerikancima koje je ubila policija te su predstavili zakonski prijedlog za njezinu hitnu reformu.

Predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi, čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer i dvadesetak zastupnika, među kojima nekoliko crnaca, okupili su se u Dvorani oslobođenja, nazvanoj tako u čast robova koji su u 18. stoljeću radili na izgradnji Capitola u Washingtonu.

Osam minuta i 46 sekunda policajac bijelac pritiskao je koljenom vrat Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca zbog čega se ovaj ugušio 25. svibnja dok ga je policajac htio privesti. Događaj je bio povod za nezapamćene prosvjede u Sjedinjenim Državama.

Izrazivši žaljenje zbog “mučeništva Georgea Floyda” Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja.

Nakon Floydove smrti Sjedinjene Države potresa val prosvjeda.

“Danas se taj pokret nacionalne nesreće pretvorio u nacionalni akcijski pokret”, rekla je Pelosi te poredstavila zakonski prijedlog za “strukturnu” reformu policije.

Cilj tog zakonskog nacrta je “prekinuti policijsko nasilje, obvezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zajamčiti pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom”.

Po tom “Justice and Policing Actu” uveo bi se nacionalni popis policajaca koji bi se ogriješili o zakon, olakšao bi se njihov sudski progon i uvele izmjene u način njihova izbora i u školovanje.

Po tom bi se zakonu zabranila opasna metoda “stiskanja oko vrata”. On ne predviđa “rezove u financiranju policije”, što traže pojedinci u lijevom krilu stranke i prosvjednici. No teško da će tekst proći u Senatu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Donald Trump koji se kandidirao za drugi mandat, optužuje demokrate da žele smanjiti proračunska sredstva namijenjena policiji.

“Sada demokratska radikalna ljevica želi smanjiti proračun i odreći se naše policije. Žao mi je, ja želim zakon i red”, napisao je na Twitteru u ponedjeljak ujutro. Oko 150 dana prije predsjedničkih izbora Trump je događanja iskoristio u svojoj kampanji kako bi napao svog protukandidata Joea Bidena koji je prošli tjedan pozvao na temeljitu reformu policije.

AUTOR: Telegram