Izvor slike: Facebook

Početkom rujna uoči sjednice Hrvatske vlade, pred ulaz u Banske dvore aktivisti iz Živog zida predvođeni Ivanom Viliborom Sinčićem iz kombija su pobacali lubenice kako bi ukazali na neravnopravan položaj hrvatskih poljoprivrednika u odnosu na uvoz iz europskih i ostalih država.

U petak su opet izveli bizarni performans ispred Ministarstva gospodarstva. Dovezli su kombi pun soli koju su istovarili pred ministarstvo. Htjeli su upozoriti kako se previše soli uvozi.

“Ovdje smo da upozorimo javnost i sve ministre i bivše ministre da Hrvatska kao pomorska zemlja, uvozi preko 90 posto soli. To je tekovina njihove dugogogodišnje politike – sol se uvozi iz Alžira.

Sredstva se daju podobnima, pitam Tomislava Ćorića, što će ministarstvo gospodarstva u zemlji u kojoj je sve manje gospodarstva? Čestitam mu što je već sada najgori ministar ikada, sad je još zasjeo i na HBOR, davat će kredite podobnima, biti zaslužan za muljaže oko EU fondova”, poručio je Ivan Vilibor Sinčić.

Izvor slike: Nacional.hr

Kaže da se oni već 10 godina bore za obespravljene, a istovar lubenica i soli dobar je način da ukažu na određene probleme.

No, pitanje je da li im siromašni, obespravljeni i socijalno ugroženi više mogu vjerovati, obzirom na to da da su se skoro međusobno potukli za plaću od 8757 eura u Europskom parlamentu i tako doslovno preko noći uništili svoj dugogodišnji aktivizam?

Podsjetimo, ne tako davno Živi zid je bio treća politička stranka u Hrvatskoj. U travnju 2018. godine uživali su 13,8 posto podrške birača – čak šest postotnih poena više od četvrtoplasiranog Mosta. U međuvremenu ih je snašao niz nedaća, a za dosta loših poteza sami su si krivi, posebice zbog svađe oko mandata za EU parlament.

Europski izbori bili su kobni za Živi zid ne samo zato što im je Kolakušić oteo birače, već što je Živi zid osvojio jedno mjesto u Europskom parlamentu, ali nikako se nisu mogli dogovoriti tko će od njih otići u Bruxelles pa su se posvađali i uništili stranku koja je sa osam posto, preko noći pala ispod 2 posto potpore.

Imali su neke svoje interne dogovore koje su birači samo trebali amenovati, ali su se posvađali pa je u parlament na koncu otišao predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić, a Ivan Pernar je s Branimirom Bunjcem izašao iz stranke i krenuo vlastitom političkom stazom, da bi se Pernar opet ujedinio sa Sinčićem za parlamentarne izbore kada su doživjeli debakl.

Na srpanjskim parlamentarnim izborima konačno smo se zauvijek riješili i Ivana Pernara i Živog zida, no Sinčić ipak s Tihomirom Lukanićem pokušava Živi zid održati na životu, priređujući za javnost predstave i performanse ispred Banskih dvora ili Ministarstava, ne bi li svom političkom aktivizmu uzdignuli potporu za jedan ili dva posto, ali kako izgleda, to im neće uspjeti.

AUTOR: HR-vjesnik