Izvor slike: 24sata

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja potvrdio je kako Most nezavisnih lista pregovara o predizbornoj suradnji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, poručivši da ako do dogovora dođe, u hrvatskoj politici više ništa neće biti isto.

„Mi smo četvrta politička snaga u Hrvatskoj, prelazimo izborni prag, u saboru smo treća politička snaga i spremni smo za razgovore, posebno s onim političkim opcijama s kojima možemo snažnije ugroziti duopol HDZ-a i SDP-a”, kazao je Grmoja potvrdivši da Most pregovara s Miroslavom Škorom o suradnji.

„Ako se taj dogovor dogodi, nastupa jedno novo vrijeme, ništa više neće biti isto, neće više biti duopola već i jedna treća politička snaga”, dodao je Grmoja na konferenciji za novinare u saboru.

„Mi smo pokazali da nismo na prodaju, mogli smo ostati u vladi, dizati četvrtkom ruke ili poslušati premijera koji je rekao da bi bilo bolje da smo izašli zapaliti cigaretu da nam je bilo do vlasti, no nama je do promjena”, istaknuo je Grmoja.

Za datum izbor kazao je da će ga odrediti vladajući, ali i da će morati objasniti kako to da su s jedne strane građane zatvorili u kuće i onemogućili im rad, a s druge strane će moći izaći na biračka mjesta. Ponovio je da se Most zalaže za dopisno i elektroničko glasovanje.

Brojke govore da se nova vlada neće moći sastaviti bez Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a s obzirom na to da su pojedini Škorini potencijalni koalicijski partneri desniji od HDZ-a, kod dijeljenja fotelja u vladi, Škoro i partneri će radije u poslije izbornu koaliciju s HDZ-om nego sa SDP-om.

Ako Petrov, Grmoja i ostala Mostova družina dogovore predizbornu suradnju sa Škorom, a poslije izbora HDZ zajedno sa Škorom i partnerima sastavi vladu, u ovoj kombinaciji mogli bi svjedočiti trećem pokušaju koalicije HDZ-a i Mosta u zadnjih 5 godina.

U takvom scenariju pregovora i Crkva bi mogla imati prste, kao i mnogo puta do sad. U tom slučaju Hrvatska bi imala ultra desničarsku vladu, u kojoj će jedino Plenković biti uljez jer se on nikako ne uklapa desnim opcijama već strogom centru.

AUTOR: Redakcijski tekst