Izvor slike: Jutarnji list

Policija je rano jutros uhitila predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti. Ipak, neki nagađaju da bi predmet istrage mogla biti ilegalna sječa šuma.

Odmah poslije njega, uhićena je i Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, u sklopu veće akcije tijela progona u Hrvatskim šumama. U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Neslužbeno se doznaje da je uhićena i HDZ-ova načelnica Općine Gračac Nataša Turbić.

Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš obratio se novinarima i kazao da uhićenja nemaju veze s gospodarenjem šumama, “već se radi o jednom projektu koji je vezan za bivšu Upravu Hrvatskih šuma. Očekujem da institucije odrade svoj posao. Ovo nam je napravilo korporativnu štetu ali neće utjecati na naše poslovanje. Nadamo se da će se to uskoro raspetljati”.

Sumnja se da je u malverzacije upleten i Milenko Bašić, poznati poduzetnik. Policija provodi pretragu prostorija u njegovoj tvrtki Lager iz Posušja, koja je povezana sa spornim projektom vjetroelektrane kod Knina. Sam Bašić navodno nije u Hrvatskoj.

U Splitu je u sklopu ove akcije priveden šef ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, potvrdio je njegov odvjetnik Nediljko Ivančević. I Melvan će biti prebačen u sjedište PNUSKOK-a u Zagreb, gdje će biti ispitan, kazao je odvjetnik.

Kako neslužbeno doznaje N1, uhićena je i HDZ-ova Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede te Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

AUTOR: HR-vjesnik