Akcija uhićenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile.

FOTO :HR-VJESNIK

U akciji policije i USKOK-a rano jutros uhićen je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i još tri osobe zbog sumnje u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika, neslužbeno doznaje Jutarnji.

FOTO : HR-VJESNIK

Uz Babića uhićeni su donedavni predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kousek.

FOTO : HR-VJESNIK

Afera je izbila prije nekoliko mjeseci kada je Cvrtila ukazala na to da je pod političkim pritiskom HDZ-a i HSLS-a koji obnašaju vlast u gradu bila primorana zapošljavati kadrove, između ostalog i sina potpredsjednika Gradskog vijeća, u tvrtki koja broji 60 zaposlenih.

FOTO : HR-VJESNIK

Napustio HDZ nakon što je otkrivena afera.

Gradonačelnik Babić u rujnu je, kada je USKOK krenuo češljati gradsko poslovanje, istupio iz stranke, te je pokrenuta procedura smjene zviždačice.

FOTO : HR-VJESNIK

S obzirom na to da se moja stranka, kojoj sam pristupio 1989. godine u ‘baraci’ u Zagrebu povlači kroz blato zbog novonastale situacije u Kutini, a koju isključivo želim razjasniti i razriješiti putem institucija Republike Hrvatske, odlučio sam zatražiti ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice. Odlučan sam da putem nadležnih institucija otklonim svaku indiciju koja bi ukazivala na moju odgovornost o atmosferi koja je proizvedena u posljednjih nekoliko tjedana.

FOTO : HR-VJESNIK

Moje sugrađanke i sugrađani su me ponovno izabrali na dužnost gradonačelnika na temelju moga rada te me ova situacija obvezuje da kao gradonačelnik radim još jače za Kutinu i sve moje sugrađane – napisao je Babić u rujnu na Facebooku.

FOTO : HR-VJESNIK

Prošli tjedan smijeno zviždačicu

Babić je prošli tjedan smijenio Cvrtilu, a prije njene smjene Babić se naljutio na novinare kada je shvatio da su došli na sjednicu. – Što mediji rade ovdje!? Odmah napustite ovaj prostor – rekao nam je ljutito.

FOTO : HR-VJESNIK

Od 2008. radim ovdje. Ukazujem na kriminal i korupciju, ali ti ljudi i dalje rade, evo, gradonačelniku je prošao proračun. Saslušana sam u tužiteljstvu, ne znam jesu li i drugi sudionici, no nitko nije uhićen. Ništa se nije dogodilo iako sam podastrijela jasne dokaze o nezakonitim radnjama. Vidjet ću što ću dalje učiniti, želim ostati raditi ovdje, a iskoristit ću i mogućnosti koje daje Zakon o zviždačima. Koliko znam, u tijeku su izvidi u Gradu.

FOTO : HR-VJESNIK

Tužna sam i osjećam se usamljeno, jer se osobama koje su prijavljene i protiv kojih postopje jasni dokazi dozvoljava da ostanu raditi, a zviždače se gura na marginu i ostavlja bez posla. Javila sam se na natječaj u rujnu, kada su tražili novu direktoricu nakon što sam ih prijavila. U tročlanoj komisiji jedan je član bio gradonačelnik Babić, a drugi još jedan pročelnik koji se nalazi u mojoj kaznenoj prijavi. Apsurdno i nedopustivo.

FOTO : HR-VJESNIK

Ljude obeshrabre ovakvi slučajevi i zato ne namjeravam odustati – rekla nam je prošli tjedan vidno potresena Cvrtila koja kaže da se radi o zastrašivanju onih koji progovore o kriminalu u javnoj upravi.

FOTO : HR-VJESNIK

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora ovo je tek početak uhićenja dok u Gradskoj upravi Grada Kutine vlada panika i strah tko je slijedeći.

Kutinski bršljanovi dvori neće mirno spavati.

FOTO : HR-VJESNIK

Uskoro opširnije…

Autor : redakcija hr-vjesnik