Voditeljice velikih afganistanskih televizijskih kuća pojavile su se danas u programu nepokrivenih lica, prkoseći tako naredbi talibana prema kojoj žene u Afganistanu moraju pokriti cijelo lice u javnosti.

Foto : hr-vjesnik

Od povratka na vlast prošle godine talibani su nametnuli niz strogih ograničenja stanovništvu, a mnoga od njih se odnose na prava žena.

Talibanski je vrhovni vođa ranije ovaj mjesec izdao naredbu da žene u javnosti moraju biti u potpunosti pokrivene, što uključuje i lice, savjetujući im da to bude tradicionalna burka. Prije je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.

Novinarke odbile prekriti lice. Upozorene su da krše naredbu

Afganistansko ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka naložilo je i TV voditeljicama da postupe u skladu s njihovom odredbom koja je na snagu stupila danas. No novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se uživo pojavile bez pokrivenih lica.

“Naše sestre su zabrinute da će im se, pokriju li lica, nakon toga narediti da prestanu raditi i zbog toga nisu ispoštovale naredbu”, rekao je AFP-u Abid Ehsas, voditelj vijesti na Shamshad TV-u.

No glasnogovornik ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka Mohamad Sadek Akif Mohadžir ih je upozorio da krše naredbu vlasti.

“Svi oni koji žive u određenom sustavu moraju se pokoriti zakonima i odredbama toga sustava i pridržavati se reda”, rekao je.

Ne budu li se pridržavale kodeksa odijevanja, dobit će otkaz

Talibani su naredili i da se ženama zaposlenima u vladinim tijelima uruči otkaz ne budu li se pridržavale novog kodeksa odijevanja.

Vlast u Afganistanu talibani su ponovo preuzeli u kolovozu prošle godine, najavivši tada fleksibilniji režim nego za vrijeme njihove prve, rigorozne vladavine. No posljednjih su nekoliko mjeseci počeli smanjivati slobode svojim građanima, posebno ženama.

Najprije su od njih tražili da nose samo hidžab, maramu koja pokriva glavu, ali otkriva lice. Zatim su početkom svibnja nametnuli obvezu nošenja cijelog vela, po mogućnosti burke. Takva su pravila bila na snazi od 1996. do 2001., kad su talibani prvi put bili na vlasti.

Autor : redakcija hr-vjesnik