Novi test za pravosuđe…

Kako će se graditi sudska praksa?

Adrijana Cvrtila, zviždačica koja je razotkrila korupciju u kutinskoj gradskoj vlasti, objavila je u srijedu da je podnijela tužbu zbog nedavne smjene s mjesta direktorice Eko Moslavine.

“E pa sretno mi bilo! Podnesena je vjerojatno jedna od prvih tužbi zbog otkaza sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno zvanom Zakon o zviždačima… Bit će zanimljivo vidjeti kako će se graditi sudska praksa”, napisala je Cvrtila na Facebooku, a prenosimo.

Foto : hr-vjesnik

Adrijana Cvrtila, koja je razotkrila korupciju u kutinskoj gradskoj vlasti, ovih se dana bavi tužbama. Osim što je objavila da je podnijela tužbu zbog nedavne smjene s mjesta direktorice Eko Moslavine, saznala je da su upravo oni koje je razotkrila tužili i nju. I to za – klevetu.

Cvrtila je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekla da su je kazneno prijavili nedavno uhićeni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i bivši predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić.- Jučer sam slučajnom pretragom išla malo provjeravati, očekivala sam da će biti takvih poteza, i utvrdila sam da je ukupno podneseno devet kaznenih prijava za kazneno djelo klevete. Od toga, od tih devet, šest je od gradonačelnika, a tri od bivšeg predsjednika Gradskog vijeća, što je uistinu sramotno.

Foto : hr-vjesnik

Tuže za klevetu, a koliko se sjećam i mislim da se još uvijek trenutno nalaze u istražnom zatvoru, rekla je Cvrtila. Smatra da su te kaznene prijave podnesene kako bi je se maltretiralo. Rekla je i da joj je radni dan sada vrlo tužan.- Inače sam po prirodi radoholičarka i nemoguća je situacija da čovjek dolazi na posao i nema radne zadatke, a to se upravo meni događa.

Foto : hr-vjesnik

Ja sada već treći tjedan dolazim svaki dan na radno mjesto, nemam ugovor o radu, nisu ispoštovali moj temeljni ugovor o radu prije smjene koji sam imala s tvrtkom kao direktor, nisu me rasporedili na niti jedno radno mjesto, ne znam na kojem mjestu radim, u ova tri tjedna nisam dobila niti jedan radni zadatak i moj nadređeni nije niti jednom sa mnom htio razgovarati, ja sam potencirala razgovor, ispričala je Cvrtila.

Foto :hr-vjesnik

Dodala je da njezina suradnja s novim direktorom nije ni započela. Dogodio se, rekla je, jedan sastanak, u društvu s Babićem, dan prije uhićenja, gdje su je novi direktor i Babić navodili da odustane od volje da ostane raditi u Eko Moslavini, na što je ona rekla da ne želi otići. Babić joj je, kaže, rekao da je za radno mjesto voditelja zaštite okoliša potrebno da osoba bude od iznimnog povjerenja direktora.

Danijel Husnjak novi direktor EKO Moslavine

Unatoč svemu Cvrtila poručuje da se čovjek ne smije dati isprovocirati takvim osobama te očekuje da rezultat sudskog procesa mora biti pozitivan. Rekla je da bi postupila jednako da je znala što je čeka.- Bih, zato što smatram da sam postupila ispravno, a svi ti akteri koji se trude zagorčati moj život, mislim da im to neće uspjeti dugoročno, poručila je. Cvrtila je rekla da se politika uplela u sve pore društva, uključujući i privatni sektor, posebno u malim sredinama poput njezine. Najavila je i osnivanje udruge Pomak s drugim zviždačima koja bi pomagala osobama koje se nađu u sličnoj situaciji.

Autor : redakcija hr-vjesnik