Procurili su novi detalji iz afere Advent u kojoj je nekadašnji gradonačelnik Zagreba sa sada uhićenim “kraljem Adventa” Denisom Mohenskim i sa svojim vozačem Zdravkom Krajinom podijelio pet milijuna kuna dobiti od davanja u zakup adventskih kućica, koje je išlo preko firmi Mohenskog i Krajine.

Kako doznajemo po pisanju Jutarnjeg lista objavio sadržaj snimki iz automobila Milana Bandića u kojem je s Krajinom razgovarao o prljavim poslovima oko Adventa. 

Bandić vozaču: Nije to za bacit, to su naše pare

“To je dvadeset, dvadeset i dvije tisuće eura, nije to za bacit… To su naše pare”, rekao je sada pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svom vozaču Zdravku Krajini, sada okrivljenom u aferi Advent, dok su u rujnu prošle godine u službenom automobilu razgovarali o potencijalno izgubljenih 160.000 kuna vezanih za posao s adventskim kućicama kod HNK.

Foto. hr-vjesnik

Budući da je automobil bio ozvučen uz odgovarajući nalog suca istrage, istražitelji su taj razgovor, kao i niz drugih razgovora tadašnjeg gradonačelnika i njegovih suradnika, snimili te su oni ključni dokazi o novootvorenim istragama.

Tvrdnja je to koju iznose policija i USKOK vezano za aferu Advent, odnosno prošlotjedno uhićenje nekadašnjeg Bandićeva vozača Zdravka Krajine, “kralja Adventa” Denisa Mohenskog i članice Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelene Čeklić.

Opsežan dokazni materijal, otkrivena i uloga Jelene Čeklić

Tu tvrdnju istražitelji temelje na opsežnom dokaznom materijalu, prvenstveno sadržaju telefonskih razgovora obuhvaćenih osoba, razgovorima Milana Bandića i njegovih vozača u ozvučenom službenom automobilu, ali i iskazima svjedoka te izuzetoj dokumentaciji iz koje je, tvrde, jasno vidljivo da su tvrtke Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog imale prednost pri dodjeli javnih površina. Riječ je o tvrtkama Eko Sajam i Etno Sajam te Demo Rebus.

Foto: hr-vjesnik

Prema navodima istražitelja, glavna Bandićeva poluga pri dodjeli javnih površina bila je Jelena Čeklić, jedina stalna članica spomenutog povjerenstva, koja je vodila brigu o svim terminima manifestacija i podjeli prostora. Riječ je o nekadašnjoj gradskoj službenici koja je već osam godina u mirovini, ali joj je Bandić svaka tri mjeseca davao novi ugovor o djelu. 

“Ništa bez šefa”

Istražitelji su ulovili cijeli niz njezinih telefonskih razgovora sa suradnicima i osobama zainteresiranima za zakup u kojima je stalno ponavljala kako o svemu odlučuje Bandić te da ništa ne može “bez šefa”. Pritom je zabilježeno da se Čeklić uistinu o svemu konzultirala izravno s Bandićem.

Tako je, primjerice, lani u proljeće Bandić osobno krojio plan postavljanja štandova za članove Udruge jagodara, odlučujući i gdje će pojedine osobe imati štandove za prodaju jagoda.

Povjerenstvo služilo kao paravan, članovi igrali igrice na mobitelu

Neki članovi povjerenstva potvrdili da su na sjednicama sudjelovali samo kako bi se zadovoljila forma te da se u pravilu prihvaćalo ono što su predložile stručne službe, a odlučivao je zapravo osobno Bandić.

“Na tim sam sjednicama, kad mi je bilo dosadno, znao čitati vijesti ili igrati igrice na mobitelu”, izjavio je jedan od članova dodajući da nije bio upoznat ni s propisanom procedurom.

Foto. hr-vjesnik

Mohenski i Krajina unaprijed znali da će dobiti poslove

Tvrdnju da su tvrtke Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog unaprijed dobivale posao istražitelji potkrepljuju i činjenicom da su u više navrata do u lipu precizno uplaćivali naknade Gradu i prije nego što je Povjerenstvo održalo svoje sjednice, pa čak i prije nego što su podnijeli zahtjev za dodjelu javnih površina.

Zanimljivo je i kako su se Bandić, Mohenski i Krajina počeli ponašati nakon što su policija i USKOK, a što je tada objavljeno i u medijima, počeli izvide u aferi Advent.

Kako su se ponašali kad je USKOK počeo istraživati

Mohenski je u siječnju 2020. prebacio poslovne udjele tvrtke Demo Rebus sa svoje supruge na njezina oca, a na mjesto direktora postavio je svog konobara. Početkom ožujka istražitelji su snimili razgovor u kojem Krajina jednoj osobi govori da će skočiti do Mohenskog kako bi ga brifirao, odnosno dao mu savjete vezane za postupanje policije da nešto krivo ne izjavi ako s njim budu obavljali obavijesni razgovor.

O policijskim izvidima vezanima za Advent razgovarao je u svibnju u službenom automobilu i Milan Bandić sa Zdravkom Krajinom. Bandić, između ostaloga, govori svom vozaču da policijski službenici češljaju i ostale (ranije) godine.

Foto: hr-vjesnik

Bandić: Nitko nije lud da pjeva protiv sebe

“Neka češljaju jer je sve isto”, rekao je Bandić.

“To je isti k….”, nadovezao se Krajina.

“Nitko od ovih neće pjevati. Nitko nije lud da pjeva protiv sebe”, zaključio je Bandić.

Mohenski i Krajina radili i za Bandićevu kampanju

Istražitelji su zabilježili i da su Mohenski i Krajina logistički potpomagali Bandićevu stranku u vrijeme parlamentarnih izbora.

Tako je, kako su utvrdili istražitelji, sada okrivljeni Denis Mohenski osigurao osam barskih stolova i suncobrane ispred prostora BM365 u Praškoj ulici, gdje je bio njihov izborni stožer. Mohenski je osigurao i piće za izbornu noć, a sve je dopremio u Prašku zajedno s Krajinom.

Autor: redakcija hr-vjesnik