Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak od jučer je u samoizolaciji. Jučer se testirao na koronavirus i prvi nalaz mu je negativan, potvrdili su iz HZJZ-a.

Capak je u samoizolaciji nakon što je u ponedjeljak bio na konferenciji te imao kontakt s osobom kojoj je naknadno potvrđen koronavirus. 

Riječ je o konferenciji koja je održana u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te su na njoj predstavljeni rezultati istraživanja Udruge CroMSIC o znanju mladih o HPV virusu.

Zanimljivo je vidjeti koliko se čovjek koji u javnosti figurira kao ključna osoba za donošenje epidemioloških mjera pridržava tih istih vlastitih mjera i one poznate fraze koja se koristi zadnjih par mjeseci – OSTANIMO ODGOVORNI! 

Capak naime, vidi se iz fotografije, ne drži nikakvu udaljenost od drugih sudionika s kojima se fotografirao, a kamoli udaljenost od 1,5 metra u zatvorenom prostoru što on i njegovi stožeraši ponavljaju već mjesecima, nego je s njima zagrljen.

Izvor slika: Index.hr (screenshot)

Na sličan način se mjera pridržavao i dva dana kasnije, u srijedu. S obzirom na to da je dva dana prije bio u kontaktu sa zaraženom osobom tim je nepridržavanjem vlastitih mjera ugrozio niz ljudi s kojima se i ovaj put fotografirao u bliskom kontaktu.

Capak, jasno, tada vjerojatno nije znao da je bio u kontaktu sa zaraženima, no iz Stožera u kojem je Capak jedna od najvažnijih figura dovoljno su nam puta ponovili da je smisao pridržavanja mjera, od kojih je ključna ona mjera socijalne distantne, upravo u tome što ne znamo s kime smo sve mogli biti u kontaktu te je li ta osoba nositelj koronavirusa. 

Stožer, da stvar bude ciničnija, već danima posebno upozorava koliko je važno da se i dalje pridržavamo svih mjera, naglašavajući upravo distancu te higijenu. Posljednjih dana iz Stožera su počeli govoriti i o potrebi nošenja maski u zatvorenome kad se ne može osigurati fizička distanca. 

Na skupu “Sportaši u vrijeme koronavirusa” u srijedu s njim su, među ostalima, bili i bivši ministar znanosti i obrazovanja i forenzičar Dragan Primorac, atletičarka Sandra Perković, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša… Perković i Primorac su se grlili s Capakom, a kako doznajemo, oni nisu u samoizolaciji. 

Capak se, kako se može vidjeti, mjera ne pridržava. Osim što time može ugroziti nekoga, na što su propagirajući pridržavanje mjera višestruko upozoravali i on i njegovi kolege, postavlja se pitanje i kakav time primjer šalje građanima.

AUTOR: Index.hr