Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uzeo si je vremena za sastavljanje izbornih lista za parlamentarne izbore.

U teoriji bi izborne liste trebale predstavljati najbolje ljude koje jedna stranka ili koalicija imaju u svojim redovima, no u hrvatskoj političkoj praksi one su više skup lojalista stranačkih šefova.

HDZ tu ima i dodatni problem jer je jedina stranka u Hrvatskoj kojoj se sudi za korupciju i koja je već desetljećima generator niza afera i skandala, a premijer Plenković nedavno je uvjeravao javnost: “Politika naše Vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije“.

Analizirajući Plenkovićeve izborne liste, jasno je da mu opasno gori pod petama čim je politički reinkarnirao Kalmetu, Kovača i Culeja, a zanimljivo, odlučio se okoristiti i uslugama, možda i najvećeg HDZ-ova aferaša, Ivice Kirina.

Jedan visokopozicioniran član HDZ-a u razgovoru oko sudbine Ivice Kirina, priznao je, kako virovitički gradonačelnik predstavlja veliki teret za stranku.

Kirin još uvijek ima dobro zaleđe iza sebe, što od Josipa Đakića što od nekih čelnih ljudi iz Policije i Ministarstva unutarnjih poslova, jer je ipak bio ministar tog resora u vladavini Ive Sanadera.

Hrvatska je Ivicu Kirina imala priliku upoznati nakon što je iz zdravstvenih razloga ostavku dao Marijan Mlinarić, prvi ministar unutarnjih poslova u prvoj vladi Ive Sanadera. Tadašnji lider HDZ-a je Kirina u vladu doveo u srpnju 2005. kao mladog i obećavajućeg gradonačelnika Virovitice, no ubrzo se pokazalo da ovaj potkapacitirani političar nema formata za nacionalnu politiku. 
Kirin se sramotio svojim nesuvislim nastupima – ostalo je zapamćeno da je YouTube izgovarao “jubito” – i tako postao predmet nacionalne sprdnje.
Ministarsku karijeru mu je završio skandalozni odlazak u lov na veprove s tadašnjim haškim optuženikom Mladenom Markačem, koji je kršio kućni pritvor. Ministar policije nije vidio problem u tome, no nakon što je afera objavljena u medijima, ponudio je ostavku 29. prosinca 2007. koju je Sanader ubrzo prihvatio. Vratio se u Viroviticu kojom vlada i danas, bio je optuženik u aferi Fimi media, ali se nakon višegodišnjeg sukoba izvukao.

Za Ivicu Kirina šira javnost vjerojatno više ne bi ni čula da nije bilo prošlogodišnjeg skandala sa sumnjivom smrću njegova pročelnika za financije Siniše Palma te otkrića da u gradskoj blagajni fali čak 17 milijuna kuna.
Kirin je za sve okrivio Palma, kojega je opisao kao ovisnika o kocki, te je uspio isposlovati da mu HDZ-ovo gradsko vijeće da posebne ovlasti za istragu koja je trebala otkriti kako je gradonačelniku Kirinu pod nosom nestalo najmanje 17 milijuna kuna.
Rezultati se još čekaju, novac nije vraćen u virovitički proračun, Grad se dodatno zadužuje da bi ostao likvidan, mnogi sumnjaju u službenu verziju Palmove smrti, koja je na brzinu proglašena samoubojstvom.

Nacional je nedavno otkrio još jednu aferu, a radi se o povezanosti uhićene Josipe Rimac i Ivice Kirina s bivšim šefom Hrvatskog karate saveza Stjepanom Čelanom, koji čeka suđenje za pedofiliju jer je napastovao najmanje šest djevojčica u dobi od 11 do 17 godina, o čemu smo nedavno pisali OVDJE.

HDZ je Kirina sklonio iz njegove izborne jedinice u zapadnoj Slavoniji te ga uvalio u 8. izbornu jedinicu na 4. mjesto, odakle bi se bivši Ministar Jubito doista i mogao vratiti u saborske klupe.

Ako Ivica Kirin osvoji saborski mandat, a ujedno sud protiv njega podigne optužnice za niz koruptivnih radnji, lakše bi vodio sudsku bitku sa saborskim imunitetom nego bez njega.

Da li je o pozicioniranju Kirina na 4. mjesto na listi odlučivao vrh HDZ-a, sam Plenković ili je utjecaj na to imao Josip Đakić, koji je ujedno HDZ-ova alfa i omega u Slavoniji, ostat će misterija.

AUTOR: HR-vjesnik