Izvor slike: Jutarnji list

U Hrvatskoj je ukupno 361 osoba zaražena koronavirusom.

Jutros je na press konferenciji potvrđeno 46 novozaraženih pa je ukupan broj u Hrvatskoj sada 361. Još jedna osoba je u teškom stanju i završila je na respiratoru pa se broj zaraženih na respiratoru povećao na šest.

Na snagu je stupila nova drastična mjera – zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

Od zabrane napuštanja bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

Rapidno je skočio broj oboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji gdje je hospitalizirano 17 pacijenata.

Punih sedam dana istok Hrvatske odolijevao je novozaraženima i držao se na brojci od sedam bolesnika, a onda je u samo dva dana njihov broj porastao za 10, dvoje u ponedjeljak i čak osmero u utorak. Dovoljno da župan Ivan Anušić nastupi vojnički.

Izvor slike: Jutarnji list

– Na žalost, imamo povećanje broja zaraženih što znači podizanje stupnja odgovornosti na višu razinu. Tražim i zapovijedam maksimalnu disciplinu, jer je očito da se dio ljudi ne pridržava mjera koje su donesene što je rezultiralo povećanjem broja zaraženih. Svi koji dolaze na područje Osječko-baranjske županije naići će na policijsku kontrolu.

Od svih koji sumnjaju da su zaraženi ili da su bili u kontaktu sa zaraženima tražimo da se samoizoliraju na minimalno 14 dana. Na granici smo toga da krenemo u nekontrolirano povećanje broja zaraženih. Ključni su pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u probleme cijelu zajednicu. Na takve će se ići i represijom od strane sustava – rekao je župan Anušić, dok je njegov zamjenik Goran Ivanović, inače načelnik županijskog Stožera civilne zaštite otišao i korak dalje.

– Onima koji krše samoizolaciju poručujem: „Ako nećete biti u samoizolaciji onda ćemo vas mi izolirati, pa ćete biti pod našom kontrolom.“ Načelnicima stožera u gradovima i općinama poručujem da nema izdavanja propusnica onima koji bi išli negdje turistički, kod ujne, strine… Sve što nam je došlo, došlo je izvana – rekao je Ivanović, a da njegove i Anušićeve riječi nisu produkt samovolje, nego egzaktnih pokazatelje, govori i brojka o čak 19 neodgovornih, bezdušnih, bezobraznih i bezobzirnih građana koji su unazad 24 sata prekršili mjere samoizolacije.

Izvor slike: Jutarnji list

Bilo je takvih bioterorista kako ih je nazvala i prof. dr. sc. Alenka Markotić i ranijih dana, ali nikada toliko odjednom. Nekima ni visoke novčane kazne očito nisu prepreka da budu potencijalni širitelji zaraze, pa otuda i prijetnja Stožer da će svi biti prisilno strpani u karantenu.

Na područje županije, inače, u posljednja je dva dana ušlo 1019 osoba iz drugih područja, od kojih je 23 s mjerama samoizolacije. Oni su se, prema riječima načelnika PU osječko-baranjske Ladislava Becea, javili svojim ZZJZ, a onda prijavili i u Osijeku te će samoizolaciju nastaviti ondje.

Na ulazima u županiju, pak, sve čeka policija, koja od srijede u punom obimu počinje provjeravati kretanja građana.

– Još danas smo tolerantni, ali od sutra tko nema propusnicu dobit će prijavu inspektoratu, a prva kazna za prekršitelje bit će oko 30.000 kuna – rekao je Bece.