Izvor slike: Tportal

Dok se cijela Hrvatska bavi koronakrizom i karantenom, HDZ-ov Vladimir Šeks bavi se dokumentacijom nastalom u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u vremenu od 1994. do 1999. godine, koja mu je potrebna za znanstvenu monografiju o stvaranju Republike Hrvatske.

No, baš tu i postoji problem, naime Šeksu nije odobreno korištenje te dokumentacije, a problematika je dugotrajna pa i višestruka. Datira još od vremena bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u srpnju 2017. godine odobrila Šeksu uvid u 31 Tuđmanov zapisnik, ali njih 24 ostalo je nedostupno, budući da je bivša šefica države smatrala kako bi objavljivanje tih dokumenata bilo štetno pošto predstavljaju strogu državnu tajnu.

Na odluku bivše predsjednice koju je nekada i savjetovao Šeks se žalio povjereniku za informiranje, ali dobiva odbijenicu, međutim tvrdoglav kakav jest na tome ne staje pa podnosi žalbu upravnim sudovima koji su ga također odbili. Sljedeći korak bio je Ustavni sud kojemu podnosi tužbu, ali niti tu ne prolazi ništa bolje. Naime, Ustavni sud nedavno je odbio Šeksa potvrdivši time prethodne odluke iz kojih je evidentno da Šeks ne ostvaruje pravo na uvid u Tuđmanove razgovore.

Šeks međutim prema ustavnoj tužbi propitkuje raniju odluku dvama jasnim primjerima pa tako objašnjava da mu je odobreno korištenje zapisnika razgovora između Tuđmana i Harisa Silajdžića od 26. svibnja 1994. godine, kao i onog od 1. srpnja iste godine, koji su kvalificirani kao državna tajna, dok mu uvid u druge razgovore s tom oznakom nije dozvoljen.

Šeks nadalje u svojoj ustavnoj tužbi spominje i Hrvatski državni arhiv koji je odbio zahtjev kada se radi o zapisnicima u kojima je tematika domaća politika pa su tako tajnim za njega ostali razgovori između pokojnog predsjednika i Hrvoja Šarinića, ali i razgovori između Tuđmana i predstavnika Hvidre te predstavnika Brodsko-posavske županije, kao i razgovori između Valentića i Tuđmana. Također je odbijen zahtjev za deklasifikacijom dva Tuđmanova razgovora s Peterom Galbraithom o Planu Z4.

Zanimljivo, Ustavni sud je odluku o odbacivanju Šeksove tužbe donio bez predsjednika suda Mislava Šeparovića, koji se razumljivo sam izuzeo budući da je Šeksov kum. Četiri suca istog suda Mato Arlović, Andrej Abramović, Goran Selanec i Lovorka Kušan bili su protiv odluke te su držali da je Šeksovu tužbu trebalo usvojiti, ali finalni zaključak je da mu se uskrate uvidi u pojedine Tuđmanove dokumente koji predstavljaju državnu tajnu.