Izvor slike: Jutarnji list

– Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne osobe koji su od iznimne važnosti. Postoje posebne upute koje je Ministarstvo poslalo domovima kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, kako se i u svijetu to dogodi, moguće je da infekcija uđe u ustanovu. Tako se dogodilo i ovdje u Splitu. Na ravnateljima i svim djelatnicima je zadatak da poštujući mjere umanje izbijanje ovakvih slučlajeva u budućnosti. Jučer je 49 bolesnika evakuirano. Zbrinuti su u KBC-u u Splitu. Najveći dio njih imaju blage simptome. Samo dvoje štićenika prima kisik. Sretna je okolnost što je zahvaćen jedan kat, a ostali su odvojeni, rekao je Vili Beroš.

– Glavni cilj nam je spriječiti daljnje širenje virusa i zato će epidemiolog Kaić nakon press konferencije otići u dom i snimiti situaciju i eventualno predložiti neke mjere. Desetero štićenika doma je pozitivno na koronavirus, a na ostalima je provedeno testiranje i rezultate ćemo znati tijekom dana.

Beroš je rekao da su došli provjeriti načine postupanja i misle da je postupanje bilo adekvatno.

– Tražit ću da, ako se ustanovi neki propust, da netko od zaposlenika snosi odgovornost – rekao je ministar zdravstva.

Najvažnije je da su svi štićenici zbrinuti i imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Starije i nemoćne osobe posebno su ranjiva skupina kad je epidemija koronavirusa u pitanju. To je velika i osjetljiva populacija i mi smo u stalnoj komunikaciji s pružateljima institucijalne njege – rekla je ministrica Bedeković pa nabrojala sve upute pružateljima njege koje je Ministarstvo dosad objavilo.

Izvor slike: Tportal

– Zaprimljeno je 49 naših sugrađana i njihovo stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće. Većina ima lakše oblike bolesti. Pretrage su sve učinjene i svi su pod nadzorom. Transport bolesnika je učinjen na najbolji mogući način i na isti način je nastavljena i skrb i liječenje ovdje u KBC-u Split. Nastavit ćemo tako i dalje. Svi ti naši sugrađani će dobiti sve ono najbolje od nas pa sva rodbina može biti mirna – rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.