22.03.2020., Zagreb - Drzavni vrh obisao je centar Zagreba gdje je potres ostavio najvece posljedice. MIlan Bandic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izvor slike: Nacional

Čovjeka koji je u dva desetljeća pobijedio na svim lokalnim izborima u Zagrebu, svakako ne treba podcjenjivati. Ali, Milan Bandić je gotov.

Njegova posljednja pobjeda na gradonačelničkim izborima dogodila se u proljeće 2017. godine. Sad je jasno da mu cure posljednji dani i teško je izdvojiti samo jedan pozitivan razlog koji bi bio dovoljan za osvajanje još jednog mandata.

Nezakonite radnje i korupcijski procesi su obilježje gradonačelnika Zagreba zbog kojih je redovni gost na sudovima, a rat protiv novinara, pogotovo mlađih novinarki, koji se usude postaviti škakljiva pitanja ne ide mu u korist. Njegova bahatost i prisutnost sve veće nervoze, izbija iz njegovog ega nakon svake izjave. Ipak moramo priznati, nekad davno je bio tipičan primjer štreberski opreznog političara, ali to nije već dugi niz godina.

U korist mu ne ide niti sve jasnija dužnička drama u gradskim financijama te netransparentnost, na što je upozoravala oporba, a i Državni ured za reviziju, češljajući donacije gradova, županija i općina za 2016. i 2017. godinu, među kojima je i Grad Zagreb prošao kontrolu te dobio niz packi. Utvrdilo se niz nepravilnosti, od toga da neki natječaji nisu uopće objavljivani pa do toga da za neke dodjele nisu postojali nikakvi kriteriji i sl.

Nezavisni zastupnik u gradskoj skupštini, Renato Petek ističe kako je Bandić često trošio novac građana bez mjere i plana, a kao jedan od loših primjera ističe upravo donacije koje se, kaže, dijele putem poziva, natječaja, zamolbi i to s više razina, pa je i više izvještaja koji nisu objedinjeni. Stoga je jako komplicirano provjeriti kako i putem kojeg kriterija je novac doniran.

“Transparentnost se piše sitnim slovima. Sredstva se dijele s razine Gradskih četvrti, Grada, Holdinga te poduzeća u gradskom vlasništvu. Ovo je namjerno tako uspostavljen sustav da bi se moglo i kroz donacije nagrađivati podobne, prijatelje, sadašnje ili buduće birače, a Zagreb i zbog toga nije rješavao osnovne potrebe građana”, kazao je Petek za medije.

Naposljetku, kao točka na „I“ dogodio se strašan potres koji je potvrdio neminovno. Gomilama srušenih cigli zasula je centar Zagreba, koji je postao svojevrsni simbol Bandićeva odnosa upravo prema Zagrepčanima. Bandić godinama ignorira centar Zagreba, a na njegovim rubovima skuplja simpatije i kupuje glasove. Na periferijama grada on je vodio kampanju, tamo je uvodio komunalnu infrastrukturu i tamo je glumio gradonačelnika.

Bandićeva politička karijera, zapravo se prije nekoliko godina pretvorila u olupinu i nakaradu, a sve je začinila mučna prevara birača na gradskoj i državnoj razini, u kooperaciji s Andrejom Plenkovićem koja je javnosti zauvijek zgadila pojam „žetončića“?

Sve što preostaje Milanu Bandiću u periodu do lokalnih izbora je teška politička agonija, sa soundtrackom sve glasnijeg lupanja loncima sa zagrebačkih balkona.

Kako gospodar Zagreba neće tek tako prihvatiti neminovni poraz, agonija njegovih posljednjih dana na čelu grada bit će, nema sumnje, i agonija Zagrepčana.

Čovjeka koji je lebdio iznad blata, koji je bio Superman i Batman u istom trenu, više nema. Ovo je kraj.

Postavlja se samo pitanje koliko će njegovo produženo trajanje nanijeti dodatne štete Zagrebu.