Izvor slike: Tportal

Ožujak je inače mjesec kada se prazni burza rada, a lani su poslodavci morali moliti Vladu da im omogući dodatni uvoz radne snage.

Nažalost, zbog pandemije korona virusa, zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista, situacija je danas potpuno drugačija. Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u devet dana se na burzu prijavilo 7.567 osoba, od toga njih skoro 6900 direktno iz radnog odnosa, odnosno, oni su dobili otkaz.  Podaci su zaključni sa srijedom poslijepodne.

Istovremeno je s burze otišlo 3.617 čovjeka, od čega je 2.703 zaposleno. Tvrtke koje proizvode, poput prehrambenih ili proizvođača higijenskih potrepština rade punim kapacitetima.Kada se to zbroji, u devet dana, na burzi je skoro četiri tisuće osoba više: trenutačno oko 138.700. Burza se polako puni. Podsjetimo, predviđanju su da će ako kriza potraje mjesec dana samo oko 5000 radnika iz ugostiteljstva završit na burzi, a procjene su da bi ukupno moglo čak i 100.000 radnika izgubiti posao ako potraje do svibnja.

Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju i da je najveći priljev na burzu stigao iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrana i pića, a zatim slijede trgovina, prerađivačka industrija, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti.