Stručnjak: To je tragedija pravosudnog sudstva

U posljednjih 15 dana u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali motocikli je poginulo 11 osoba.

Jedna od njih je bila 20-godišnja Petra, djevojka koja je stradala u noći na subotu u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Na nju je motociklom, dok je prelazila zebru, naletio 21-godišnji mladić koji je pretjecao automobile preko pune crte.

Mladić je motor vozio bez vozačke dozvole i kacige, a s njim je bio još jedan mladić, također bez kacige. Mladi vozač motocikla imotskih registarskih oznaka u nesreći je teško ozlijeđen te se nalazi u bolnici.

Djevojka je preminula u vozilu Hitne pomoći.

Foto: hr-vjesnik

Da bi mlade vozače motocikla natjerali da se drže pravila potrebno je promijeniti način na koji društvo gleda na njih, ali i na općenitu sigurnost u prometu.

“Tu su dva problema. Policija nema dovoljno resursa da ih nadzire u prometu. Njih je teško nadzirati, najteže od svih sudionika. Okretni su, vrlo lako mogu pobjeći i teško ih je sankcionirati bez da ugrožavate druge sudionike u prometu, policija ne može jurcati za takvim divljacima. S druge strane, problem je i sudstvo. Po mom saznanju, u Hrvatskoj nije izrečena niti jedna presuda za obijesnu vožnju. Kod nas nema kaznenog djela ako nekog ne usmrtite. To je tragedija sudstva, ne policije. Policija dobro radi svoj posao, a pravosudni sustav u cijelosti ne razumije sigurnost u prometu. Oni dižu ruke od toga i guraju to policiji koja ne može to sama riješiti”, rekao je Ševrović.

Autor : M.M.